Consilierii judeţeni băcăuani fac şedinţe extraordinare de ochii lumii. Ştiu că este un truism să spui că politicienii sunt ipocriţi, însă de data asta se manifestă cât se poate de public şi nu m-am putut abţine (sau n-am găsit altă rimă :)). Din cauza protestelor de la Zemeş, forul legislativ judeţean s-a reunit miercuri chiar la faţa locului. “Reunit” e un fel de a spune pentru că, din cauza lipsei de cvorum, nu s-a putut decide nimic, însă au dat bine la protestatari. Astăzi aleşii au luat, din nou, în piept drumul Zemeşului. La 12.00 au încă o şedinţă extraordinară. E numită „extraordinară” nu pentru că ar face ceva deosebit, ci pentru că aşa se numeşte la lege. Poziţiile „puterii” USL şi ale „opoziţiei” PDL sunt atât de diferite şi de neîmpăcat încât deplasarea de astăzi nu o înţeleg. Se duc acolo pentru ce? Pentru o mână de voturi? Pentru imagine în zonă? Nu vi se pare că desfăşurarea de forţe este cam mare, chiar de s-ar ajunge la un rezultat? După ce în patru ani nu au făcut nicio şedinţă înafara Palatului Administrativ, acum fac două “extraordinare” pe coclauri. Se apropie alegerile şi fiecare vot contează? Nişte ipocriţi.

Drumul judeţean 117, Moineşti-Zemeş, arată ca după bombardament. Eu o ştiu din 2008, însă situaţia e mult mai veche. Locuitorii din zonă au protestat cu blocarea drumului două zile. USL-ul zice că se bagă să finanţeze dacă vine Guvernul cu 50% şi Consiliul Local cu 25%. Singura variantă luată în calcul este refacerea totală a DJ 117.

PDL-ul zice că nu e treaba Guvernului pe drumurile judeţene şi că bani s-ar găsi de la bugetul local şi cel judeţean. Ei susţin şi o variant soft de refacere a drumului, pe principiul “să se facă ceva, fie şi provizoriu”. Tot pedeliştii mai acuză actuala conducere a CJ că a aruncat banii aiurea pe drumul de la Căiuţi la Pralea, un DJ fără un trafic la fel de mare ca pe DJ 117. Ei spun că singurul motiv pentru care a fost propus la finanţare este valorizarea artificială a zonei din cauza că se pregăteşte privatizarea cabanei de vânătoare de la Pralea şi mai sunt ceva terenuri din zonă care ar aparţine unor lideri PSD.

De miercuri şi până astăzi nimeni n-a negociat cu nimeni. În asemenea situaţii încrâncenate apar de obicei “negociatorii”. Se întâlnesc şi încearcă detensionarea. Mai lasă unul, mai cedează altul, până la urmă se găseşte o cale de mijloc. Acum punţile sunt tăiate. Drumul l-au văzut ambele părţi, situaţia este arhi cunoscută, soluţiile propuse sunt ireconciliabile, de ce s-ar mai duce consilierii judeţeni până la Zemeş?

Mai am un motiv să folosesc epitetul de ipocriţi. Cel al localităţii de domiciliu. Voi face mai târziu o radiografie a componenţei Consiliului Judeţean din acest punct de vedere însă ştiu cu aproximaţie rezultatul: minimum 75% din aleşi sunt din municipiul reşedinţă de judeţ.