De ce a fost adus Iohannis, acum, în PNL?

1 Înlocuitor de Tăriceanu, varianta nemțită a fostului premier

A fost adus ca substitut pentru fostul premier (și gruparea sa), în eventualitatea în care acesta face vreo mișcare bruscă după Congres. Nu vi se pare că seamană destul de mult cei doi? Au atitudine ușor aristocratică, dau bine la doamne, au guvernări considerate de succes, nu sunt constipați ca alții, au o morgă de oameni serioși, paroliști. Ca să-l înlocuiești pe Tăriceanu în mentalul colectiv e destul de dificil, însă, Iohannis pare varianta nemțită a acestuia.

2 Contrapondere la Oprescu

Neoficial, pesediștii îl pregătesc pe Sorin Oprescu pentru o candidatură la președinție. Băsescu la băgat în gura liberalilor pe însuși Ponta. Oricum, Antonescu pare a treia variantă pentru poporul pesedist (și e mare poporul ăsta). Așa că liderul PNL a luat o măsură în contrapondere. L-a adus pe Iohannis (ar fi avut și varianta Călin Popescu Tăriceanu, însă i s-a părut foarte periculos pentru propriul viitor politic). Interesant că acum cele două mari partied au perechile președinte-premier formate La PSD: Oprescu – Ponta. La PNL: Antonescu – Iohannis.

3 Machiaj la vânătaia lăsată de Becali pe obrazul aristocratic al PNL.

4. Recâștigarea electoratului de dreapta care, în mod natural, este ușor filogerman, cu atât mai mult, proeuropean.

5. Sau toate patru la un loc.

De ce ar vrea Iohannis în PNL?

1 Protecție față de Ponta și PSD.

Iohannis tocmai s-a certat crunt cu Victor Ponta. Primarul Sibiului mai are un episod pentru care va fi greu de iertat și înghițit de pesediști. El este primul  din alianța anti-Băsescu care a recunoscut victoria acestuia în 2009, înainte chiar ca Geoană să țopăie ridicol și să-i dedice victoria dragostei sale, Mihaela.

2 Ambiții regionale

Este foarte posibil ca actualul primar al Sibiului să se vadă un fel de prinț transilvan, în eventualitatea unei regionalizări favorabile. S-au mai văzut cazuri de voievozi moldoveni sau munteni.

3 Bani pentru anumite proiecte blocate din lipsă de finanțare,

4 Sau toate trei la un loc.

De ce Antonescu n-ar fi trebuit să-l aducă în PNL pe Iohannis?

1 Are o bună cotă de piață (notorietate pozitivă)

2. Are un potențial de creștere imens nefiind atins de stigmatul politicianului de dâmbovița

3 Primarul din Sibiu este cam slobod la gură și nici perspective prea clare de disciplinare n-are.