Cine-a zis că presa din municipiul Bacău e moartă? Dacă te uiţi la ea contabiliceşte, zici că-i vie: 2 buc. cotidian, 1 buc. săptămânal, 1 buc. radio local, 3 buc. televiziuni locale (şi le-am scris doar pe alea cu licenţă). Şi dacă mai adaug faptul că se mai pregătesc să apară două televiziuni şi două ziare ai zice că e chiar vioaie. Despre cum arată „organele” acum, în ansamblul lor, ce impact mai au dar şi ce perspective, voi scrie într-un alt material. Astăzi vedem ce se iţeşte în viitorul apropiat.

1. Euro TV – deşi are cea mai veche licenţă de emisie terestră, postul nu mai emite de la jumătatea lunii septembrie octombrie 2011. Motivele sunt aici şi aici. Ş-a mai scris şi aici. Iniţial CNA-ul aprobase întreruperea emisiei până pe 12 ianuarie. Deci, peste două zile ar fi trebuit să ne putem uita la EuroTV. Numai că, între timp, s-a mai apelat la o amânare de încă o lună. Aşa că emisia celui mai vechi post local de televiziune ar trebui reluată pe 12 februarie. Nu prea ştiu cum din simplul motiv că la noua locaţie din Şerbăneşti mai face naveta doar Tina Ciobanu (directoarea postului, cel mai vechi om din EuroTV şi jurnalist cu mare experienţă). Nu există nici urmă de echipă redacţională, operatori imagine, montaj, emisie. N-are cine apăsa butonul. Singura soluţie este semnarea de urgenţă a unui contract cu o firmă de specialitate dispusă să asigure tranziţia pâna la reînchegarea unei redacţii.

2. ImPuls TV (fosta Antena 1 Bacău, fost Puls TV) – deşi are o echipă (tehnică) de excepţie şi una redacţională (promiţătoare) nu are licenţă, iar CNA-ul pare a fi într-un concediu prelungit. Să admitem că până la urmă obţin licenţa mult-dorită. Va fi una de emisie pe cablu, iar cabliştii băcăuani sunt destul de mofturoşi. Aşa că până vor fi introduşi în grilele lor s-ar putea să mai treacă ceva timp. Amănunte despre ce e pe la Impuls a scris şi aghiuţă.

3. Un săptămânal – va fi editat de o asociaţie al cărui lider este omul de afaceri Laurenţiu Ganea. Aici lucrurile sunt destul de avansate existând deja un model, logistică şi finanţare. S-au dat chiar anunţuri de angajare. Mai multe voi scrie zilele următoare.

4. Încă un ziar – deocamdată doar la nivel declarativ. Lucian Ciubotaru a făcut diverse afirmaţii cu diverse ocazii, însă probabilitatea ca proiectul să prindă contur este destul de mică.