Ieri, Prefectura și Consiliul Județean s-au smiorcăit public că Miron de la Comănești e cel mai obraznic din curtea școlii. A încălcat nu știu câte legi și distruge ecosistemul Văii Trotușului.
Că nu-i tocmai în regulă pe acolo și ceva adevăr ar fi în mieunatul județenilor putem bănui. Plimbă ăla gunoiul comăneștenilor prin județ fără avizele necesare de vreo trei ani.
Până acum județenii au stat cu mâna la ochi din simplul motiv că mai plimbau și alții gunoaiele aiurea. Și ăia alții erau din ogrăzile lor.
Sigur că la Moinești, Dărmănești sau Buhuși au fost altfel de „crize ale gunoiului”. Aproape că ne-au fost prezentate drept „legale”. Și cred că „legale” au și fost că n-am auzit de vreun primar falimentat de amenzile monstruase a celor de la Garda de Mediu.
Dovezile că primarii acționau ilegal și ridicau gunoaiele fără să aibă „licență ANRSC” sunt pe paginile de facebook ale lor sau ale primăriilor. Chiar se lăudau cu „eficiența”. Acolo n-a fost nicio amendă, nici măcar pentru gunoiul ajuns sub brazdă prin zăvoaie.
Bineînțeles că cei din Helegiu și Slănic Moldova au plimbat 3 ani camioanele cu gunoi fără avizul legal, dar „acum au intrat în legalitate”. N-au făcut nimic special. Au depus doar o hârtie. Asta i-a ecologizat pe loc și „i-a băgat în legalitate”.
Cică așa ar fi putut face și Miron, doar că a fost mai încăpățânat, cică.
Problema este că firma Primăriei din Comănești ridică și gunoiul ilegal de vreo trei ani. N-are „licența ANRSC”.
Deci, de vreo 3 ani e o mare vraiște prin județul ăsta în ceea ce privește gunoiul. Se ridică, se transportă și se depozitează după ureche. Normele legale sau contractuale sunt opționale.
Până acum n-a văzut nimeni camioanele cu gunoi. Nici poliția, nici Grada de Mediu, nici ANRSC-ul, nici ADIS-ul. Brusc și-au amintit de Comănești.
Apropo, o echipă de la ANRSC este de joi la Comănești, în control. Ce pot controla habar n-am. Cică sunt veniți „să-l ajute” pe primar.
Și de dragul circului mi-ar plăcea să văd un camion de gunoi basculat în fața Palatului Administrativ.
Într-un material viitor vă voi povesti cum se pișă Miron în Trotuș și cum a ajuns viitura în Bacău.