Dacă PSD are acum scandalul „Geoană”, puţin a lipsit ca şi la colegii de uniune să izbucnească un scandal similar. Oricum este unul mocnit, care va ieşi până de Crăciun. Modul în care evoluează războiul în PSD, dar şi ameninţările fără nume din PNL nu relevă vreo reformă internă, ci doar că Ponta şi Antonescu nu sunt foarte siguri pe ei şi nu controlează partidele pe care le conduc.

1. PSD Scandalul vă este foarte cunoscut. Ponta nu reuşeşte să-l clintească pe Geoană, încă. În ciuda faptului că Geoană pare destul de singurel, iar Ponta este extrem de agresiv în declaraţii, verdictul final se amână. Mai mult, este pasat în ograda organizaţiilor locale. Am primit un comunicat al PSD Bacău în care se „face un apel la unitate în cadrul Partidului”, pe lângă decizia Organizaţiei, luată “în unanimitate” de a susţine decizia lui Ponta. Apelul la unitate nu arată decât teama de o hemoragie provocată de extirparea fostului candidat al PSD la funţia de preşedinte al României. O mai fi având susţinători şi în Bacău?

2. PNL Scandalul mocneşte şi este mai puţin cunoscut publicului din cauza conflictului din PSD. Luni a avut loc un Comitet Naţional Executiv al PNL nu tocmai liniştit. Oficial, s-au discutat problemele interne ale partidului. Pe surse am aflat însă că preşedintele Crin Antonescu a cam răcnit la “cei care fac afaceri cu PDL” şi sunt ocupaţi cu „negocieri” mai mult sau mai puţin personale, dar şi la şefii de filiale care nu fac treabă. Antonescu i-a invitat să facă un pas în spate.

S-o fi referit Antonescu şi la Stavarache? Dacă e să ne luăm după antecedente, răspunsul ar fi da. Dacă e să ne luăm după firmele care lucrează pentru municipalitatea băcăuană, răspunsul ar fi tot da. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile unor politicieni care spun că Stavarache ar fi bătut la uşile PDL sau UNPR, răspunsul ar fi, din nou, da.

Ponta a fost suficient de hotărât să ejecteze un personaj politic cu riscul de a pierde o funcţie cheie precum cea deţinută de Geoană, dar şi o felie din partid. Ce va face Antonescu rămâne de văzut. Cert este că o despărţire de Stavarache ar provoca o gaură în PNL mult mai importantă decât cea făcută în PSD prin decizia lui Ponta.