Iertaţi-mi ignoranţa în domeniu, explicabilă pe alocuri, însă Gala Star nu face altceva decât să evidenţieze nivelul scăzut al teatrului băcăuan. Are efectul unui turnesol. Scoate în evidenţă mediocritatea unui teatru de provincie şi prestaţiile manelistice, telenovelistice ale actorilor, regizorilor, conducerii teatrului. Am spus de la început că sunt un ignorant în domeniu, dar m-a pocnit în cap avalanşa de cronici superpozitive de zilele astea. Am crezut că s-au mutat Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra şi Teatrul Odeon, împreună, în Bacău. Nu pun la îndoială buna credinţă a cronicarilor. Dacă însumăm toate scrierile de peste an despre reprezentaţiile de la Teatrul Bacovia nu se adună nici jumătate din ce s-a scris în ultimele 4-5 zile.

Totul la superlativ. “Cel mai debutant” actor care a urcat pe scena băcăuană a prestat mai bine decât toţi actorii într-un an. Asta rezultă din cronici. Eu propun conducerii Teatrului Bacovia să nu mai organizeze următoarea ediţie a Galei, că se fac de râs peste an.

Sau, dacă ţin musai la continuitate, să ridice ştacheta spectacolelor pe care le vor pune în scenă, pentru ca “turnesolul” să nu-i mai dea de gol anul viitor.

Mai am o mica observaţie: artificiile de la final sunt din altă piesă. Una cu cocalari. Aseară parcă era de 14 iulie 2002. Lipsea vocea lui Aurel Moldoveanu.

PS: Am scris acest material raportându-mă doar la cronicile scrise zilele astea şi la cele de peste an. Un coleg mi-a atras atenţia că se pun în scenă şi piese bune, mai rar, dar sunt. Aşa o fi, nu-l contrazic.