Afis GALA STAR 2013Am bunul obicei să nu mă justific pentru ce scriu, însă acum o voi face pentru a nu părea o gratuitate. De vreo câteva săptămâni (sau zile, nu ştiu exact că nu mă pasionează foarte tare subiectul), colegi de-ai mei scriu pe surse, publică afişe pe surse, fac o propagandă intensă pe surse, despre un eveniment care le aduce aminte băcăuanilor că au, în municipiul lor, un teatru (care poartă numele unui poet ce n-a scris nicio piesă de teatru şi nu sunt foarte convins că ar fi frecventat asemenea stabilimente, dar asta-i altă discuţie).

E absolut OK să-ţi alegi partenerii dintre cei care pricep fenomenul şi pe care şi  fenomenul îi cunoaşte. Nu vreau să fiu băgat în seamă, pentru că nu mă văd scriind, cel puţin acum, despre Teatrul Bacovia decât aşa, ca acum. Deci n-am ce căuta pe acolo, zic unii. Dar m-am trezit cu un email doldora de informaţii despre Gala Star – ediţia a nu ştiu câta (citiţi voi pe afiş, dacă nu ştiţi deja). Şi mi-am zis că poate cititorii mei vor să ştie ce se petrece. Aşa că am să le public integral.

Cu specificaţia că mă enerveză rău să fiu luat de fraier de vreun păcălici cu plete de artist şi pantofi de carton.

Tot cred că ăştia de la teatru au împrumutat lista greşită şi au trimis fără să facă o selecţie. Nu vreau să fiu macabru sau lipsit de respect, dar cred că i-au trimis acelaşi email şi lui Poe sau Cezarei. Dar dacă tot m-au băgat în seamă am să-i bag şi eu pe ei. Că aşa este frumos. Am să le spun adevărul (meu) pentru că aşa este cinstit.

Singurul rol al Galei Star este să aducă măcar odată în an pe agenda ziariştilor, a administraţiei locale şi, nu în ultimul rând al pulimii care n-a călcat niciodată măcar în cafeneaua de acolo, Teatrul Bacovia. E un lucru bun, chiar dacă reiese altceva din ce scriu eu. Se mai fac şi nişte bani. Cred.

Gala n-are niciun ecou, nicio relevanţă, dincolo de bariera de la Hemeiuşi sau de Metro. Altfel nu-mi explic de ce Mihaela Teleoacă, câştigătoarea din 2009 şi membră a juriului la ediţia din acest an, nu-l are trecut în cv-ul personal, în care a trecut până şi rolurile de „elevă” din Liceenii sau episoadele din Arlechino.

Când a scris despre clipul de prezentare Florin Popescu a fost un elegant. Eu nu mă pot abţine şi zic că-i de căcat tare. Probabil s-a făcut de câţi bani s-au alocat.

Afis ANGELA GHEORGHIUAngela Gheorghiu n-are nicio treabă cu Gala Star. Afiş separat, locaţie separată, iar diferenţă de nivel cultural este cam ca între Cristi Tănase şi Lionel Messi. Aducerea ei în Bacău este un act de management cultural extraordinar, iar iniţiatorul merită felicitat. Însă nu ridică aproape deloc nivelul Galei, iar asocierea este forţată rău.

Cum forţată este şi decizia de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare al municipiului. Cam cocălăresc. Aş putea întreba şi cât ne-a costat „onoarea”?

Comunicat 1

Teatrul Municipal Bacovia anunţă desfăşurarea, în perioada 26 – 29 aprilie 2013, a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional GALA STAR – one man show.

Banner ANGELA GHEORGHIUÎn concurs vor intra zece recitaluri a căror valoare va fi cântărită de juriul alcătuit din criticii de teatru Adrienne Darvay-Nagy (Budapesta), Monica Andronescu şi actriţa Mihaela Teleoacă, preşedinte onorific fiind dramaturgul spaniol Fernando Arrabal. Juriul va acorda: Premiul pentru cel mai bun one-man-show, Premiul pentru cel mai bun one-woman-show şi, desigur, Marele Premiu şi Trofeul GALEI STAR, numele câştigătorului urmând a fi înscris, conform tradiţiei, pe o nouă stea de pe Walk of Fame din faţa teatrului.

Fiecare seară va fi încheiată de câte un recital extraordinar, seria acestora inaugurându-se prin concertul suţinut de soprana Angela Gheorghiu acompaniată la pian de maestrul Dan Grigore.

În dimineaţa zilei de 30 aprilie 2013, la ora 10.30, va avea loc colocviul dedicat marelui dramaturg Fernando Arrabal, în prezenţa acestuia.

Comunicat 2

În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional GALA STAR, în data de 26 aprilie 2013, ora 20.30, la sala Teatrului de Vară „Radu Beligan” din Bacău, va avea loc recitalul extraordinar susţinut de către soprana ANGELA GHEORGHIU care îl va avea drept invitat de onoare, la pian, pe maestrul DAN GRIGORE. Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal Bacovia, cu sprijinul special al Primarului Municipiului Bacău, ing. ROMEO STAVARACHE.