Polițiștii băcăuani zic că au desfăşurat, în zilele de 17 şi 18 noiembrie a.c., ample acţiuni de informare şi responsabilizare a cetăţenilor, în cadrul campaniei “TU DECIZI, VOTEAZĂ LEGAL!”. Eu îi cred pe cuvât și poze :). Nu pricep cum e asta cu responsabilizarea făcută cu fluturași. Poate era mai eficient cu autocolante lipite pe geamurile secțiilor de votare și pe cele ale primăriilor. Dincolo de gluma, e important ca oamenii să înțeleagă importanța campaniei polițiștilor. Poate ar fi fost mai eficient să se dea și câteva exemple. La referendum niște isteți, 7 la număr, s-au ales cu dosare penale. Și cum frica păzește băstănăria, poate ar fi fost mai eficient să se mediatizeze aceste cazuri.

Campania se desfăşoară la nivel naţional până pe data de 9 decembrie a.c. şi are ca obiectiv informarea şi conştientizarea cetăţenilor români cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale.

Astfel, în municipiul Bacău, în municipiul Oneşti şi în comunele Bereşti- Tazlău, Agăş, Răcăciuni, Balcani, Palanca, Gârleni, Oituz şi Livezi, poliţiştii şi jandarmii au înmânat cetăţenilor aproximativ 2.000 de fluturaşi cu mesajul campaniei şi le-au explicat care sunt riscurile încalcării legislaţiei electorale în vigoare.

Pentru popularizarea campaniei au fost încheiate parteneriate cu presa locală, astfel încât mesajul TU DECIZI, VOTEAZĂ LEGAL!” să ajungă la toţi cetăţenii judeţului. De asemenea, atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane, afişele campaniei au fost postate în locuri cu vizibilitate mare.

Acţiuni similare vor fi derulate în continuare în judeţul Bacău, astfel încât un număr cât mai mare de cetăţeni să conştientizeze importanţa unui vot legal şi corect.

Amintim că în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea art.55, al Legii nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte. 

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.