funeriuEra să n-am ce scrie astăzi. Că prin Bacău nu adie nimic. Noroc de felicitări. Toată lumea felicită bacalaureații băcăuani.

M-am referit la toată lumea politică. Li se pare că au vreun merit sau lasă să se înțeleagă că ar avea vreunul, sau răcnesc din rărunchi că adversarii n-ar avea.

E bine că au prins curaj. Acum vreo trei-patru ani nici nu piscuiau.

Este adevărat că erau mai puțini absolvenți care treceau hopul bac-ului. Ei nu meritau felicitați?

De atunci și până astăzi nu s-a schimbat mai nimic, înafară de miniștri. Poate a sporit interesul și stresul.

Eu l-aș felicita pe Funeriu (deși nu-l înghit pe înfumuratul și istericul fost ministru). Cam de acolo li se trage felicitaților de astăzi. Altceva nu s-a întâmplat.

Materia, manualele, curicula nu s-au modificat esențial.

Părinții sunt la fel de stresați, alergați, plecați și săraci ca acum 4-5 ani, la fel de puțin alături de copii lor.

Profesorii nu au emigrat masiv, ca medicii, nici n-au ieșit la pensie în masă, sunt cam aceiași. Prețul la meditații nu s-a modificat și nici la fisc nu s-au înregistrat mai mulți profesori cinstiți.

Camerele de supraveghere sunt la locul lor (cred că-s mai multe). Procurorii au același chef de treabă, poate mai mare.

Deci, ce să fie de i-a apucat pe ăștia învățatul? Frica, stimabililor!

Frica este singurul instrument didactic recunoscut de români, de la teama de calul bălan până la cea de camerele de supraveghere.

Ăștia, care acum „fac cinste județului”, sunt ăia, care, liceeni fiind, au văzut cel puțin două generații ratate înaintea lor.

Sunt ăia, care erau printr-a 7-a și se pregăteau să intre la liceu, când geniile adunate la Podu Turcului erau luate cu mascații și dădeau examenul cu procurorii.