Aşa cum am promis aici am încropit o listă cu efectele pe care le-ar putea genera rezultatele recensământului de luna trecută. Sigur am omis, din ignoranţă sau neatenţie, multe din consecinţe. Doresc completarea materialului de faţă cu ajutorul cititorilor acestui blog. Voi respecta şi drepturile de autor, dacă se doreşte.
1. Resurse umane
Principalul efect al scăderii populaţiei este, de fapt, reducerea populaţiei active a Bacăului. Cu siguranţă majoritatea băcăuanilor care au emigrat fac parte din populaţia activă a judeţului.
– un nou raport persoane inactive/persoane active are ca principal consecinţă o rată a şomajului mult mai mare decât acum.
– procentul celor care se ocupă cu agricultura va fi mut mai mic de 40% aşa cum arată cifrele statistice de dinainte de recensământ. Forţa de muncă reală din mediul rural este plecată demult din Bacău.
– schimbarea raporturilor de mai sus, dar şi a cifrelor reale va determina companiile serioase să-şi ajusteze politicile de personal. Cele pe care s-a lucrat până acum au fost întemeiate pe date aproximative dacă nu cumva chiar eronate.
Efecte secundare, dar importante:
– creşterea veniturilor (sau beneficiilor) pentru anumite categorii de personal, a specialiştilor în principal.
– relocarea, anularea sau redimensionarea unor investiţii în domenii în care resursa umană este factor determinant (industria uşoară sau IT).
2. Economie
Rezultatele recensământului sunt cea mai reală imagine a pieţei locale de desfacere. Aşa că vom asista cu siguranţă la:
– redimensionarea producţiei în companiile serioase care folosesc datele statistice ca instrument de lucru. Sau se vor căuta noi pieţe pentru desfacerea produselor.
– redimensionarea importurilor
– anularea unor investiţii economice
– ajustarea preţurilor în piaţa imobiliară
– stagnarea sau anularea unor investiţii imobiliare
3. Administraţie locală
– regândirea sistemului de taxele si impozitele locale. Acestea ar putea fi majorate pentru a acoperi diferenţa rezultată din diminuarea numărului oficial de persoane plătitoare. Sau se va lucra la creşterea gradului de colectare. Sau amândouă.
– numărul poliţiştilor va trebui ajustat, conform legii.
3. Politică
– va scădea numărul de consilieri locali şi judeţeni conform normei de reprezentare prevăzută de legea 215 / 2001.
– chiar dacă legea electorală nu se va modifica, este cert că va fi obligatorie retrasarea colegiilor electorale, din cauză că în 2012 se vor alege mai puțini parlamentari. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu legile ce vizau reducerea numărului de parlamentari.
– redimensionarea calculelor privind votanţii reali, activiştii de partid, bugetelor de campanie, volumului de activitate şi, de ce nu, scăderea numărului de pachete cu „atenţii electorale”.