Toată lumea poate să stea liniştită. Primarii, secretarii, funcţionarii care au răspundere în ceea ce priveşte actualizarea listelor electorale nu răspund în niciun fel. A spus asta chiar ministrul de la Administraţie şi Interne, când a trecut pe la Bacău. El a dat vina, cum altfel, decât pe regimul Băsescu. Pentru că nu au fost alocaţi banii necesari, aparatul instituţiei care poate sancţiona asemenea nereguli, Autoritatea Electoral, a rămas subdimensionat. Aşa că n-a avut cine să verifice. Zice Duşa.

Au verificat însă prefecţii în urmă cu puţin timp. Adică au strâns date din teritoriu. Adică s-a văzut negru pe alb cine a actualizat şi cine nu. Având la bază aceste hârtii, Autoritatea subdimensionată poate aplica sancţiuni în voia cea bună. Însă, nu. Atunci am voie să fac şi eu nişte presupuneri.

Prima ar fi că în realitate listele au fost destul de bine actualizate, iar USL a făcut „sânge în balegă” aiurea, doar de dragul justificării politice, iar Rus ştia adevărul atunci când a decis să demisioneze.

A doua presupunere ar fi că USL n-are curajul să declanşeze un război cu autorităţile locale înainte de „parlamentare”. Unde mai pui că majoritatea aleşilor sancţionabili aparţin USL. Se poate numi şi „punerea interesului politic înaintea legii”?

A treia presupunere este că „actualizarea listelor” nu s-a făcut deloc din simplul motiv că aveau nevoie de ele aşa cum sunt, gonflate, pentru „parlamentare”.

În toate cele trei cazuri ar rezulta că în funcţie de interesul de moment legile noastre se aplică sau nu.