Acum 20 de ani treceam exact prin aceleaşi emoţii prin care au trecut absolvenţii de liceu zilele astea. Nu s-a schimbat nimic, cu o singură excepţie de fond. Începând de anul trecut, examenul ăsta, de-i zice Bacalaureat, a început să aibă un pronunţat caracter de turnesol. Supravegherea draconică scoate în evidenţă gradul real de pregătire al generaţiei. Nimic mai mult. Generaţia 1992 nu e cu nimic mai bună decât generaţia 2012.

Şi acum 20 de ani chiuleam de la ore, poate mai mult ca acum. Şi acum 20 de ani îngrăşam porcul în ajun. Şi acum 20 de ani ne deconectam prin baruri, discoteci, restaurante sau alte asemenea stabilimente absolut recreative. Şi acum 20 de ani jucam barbut sau alte jocuri cu un pronunţat caracter didactic chiar în clase sau pe holurile liceului. Şi acum 20 de ani ne strângeam în braţe colegele sub clar de lună. Şi ele pe noi. Fumam ca şerpii, rupeam maşinile părinţilor în două (sau ale prietenilor care aveau), ne băteam ca chiorii, înjuram ca birjarii etc. Şi acum 20 de ani majoritatea absolvenţilor de liceu visa la plecarea în Occident.

Luaţi în ansamblu nu eram cu nimic mai buni decât generaţia care a dat acum Bac-ul. Doar timpul şi integrarea într-o societate ipocrită au estompat amintirile de acest gen. Faceţi o analiză a generaţiei voastre şi fiţi sinceri. Nu-i aşa că jumătate dintre colegii voştri n-ar fi meritat să ia bacalaureatul?

Şi acum 20 de ani aveam un corp profesoral cam de aceeaşi valoare, la fel de demotivat şi pus pe căpătuială pe spinarea beizadelelor. Cu unele excepţii, mai toţi erau funcţionari la catedră şi nu urmaşi ai domnului Trandafir.

Şi nu-i aşa că din generaţia voastră s-au căpătuit alegând calea învăţăturii doar câţiva? Fie au muncit titanic, fie au beneficiat de vreo oportunitate dar şi asta dublată tot de muncă pe brânci. Nu-i aşa că la 20 de ani de la absolvirea liceului, cu sau fără Bacalaureat, 70-80% dintre foştii voştri colegi au fost cel puţin câţiva ani afară? Nu-i aşa că, în acelaşi procent, nici nu mai ştiţi unde vă este diploma de Bac?

Şi toate astea nu din vina voastră, a părinţilor voştri sau a dascălilor voştri. Ci din vina unui sistem înţepenit, croit pentru binele altora.

Am scris acest material ca un soi de răspuns la email-ul primit de la o persoană pe care o respect prea mult pentru a-i da numele sau pentru a polemiza inutil cu domnia sa. Persoana cu emailul îl găsea vinovat de actuala situaţie pe Băsescu. Şi încerca şi o argumentaţie. Am mai scris eu că Băsescu e un fel de ţol ţigănesc, sub care ascundem gunoiul, dar nici chiar aşa.