scoalaPentru mulți dintre angajații instituțiilor de învățământ din municipiul Bacău vacanța coincide cu intrarea în șomaj.

Situația este de-a dreptul explozivă. Primăria Bacău nici nu vrea să audă. Reprezentații lor în consiliile de administrație ale școlilor au mandat să voteze împotrivă.

Din partea cealaltă, Inspectoratul Școlar i-a obligat pe directori să aplice deciziile. Ambalat în cuvinte frumoase, însă tot ”desfacerea contractelor de muncă” se cheamă. E vorba despre personalul nedidactic.

”Niciodată n-a fost așa de rău” – așa mi-a descris o doamnă directoare situația. Nu-i pot da numele din simplul motiv că n-am acordul dumneaei, dar sunt sigur că-i în asentimentul majorității angajaților din învățământ.

Unele școli au rămas fără femei de serviciu, altele fără pază, altele fără bibliotecar etc.

Situația este cruntă la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Vreo 20 de angajați trebuie să plece.

Problema este dublă. Odată, că niște oameni rămân fără loc de muncă și devin cazuri sociale.

În al doilea rând mă întreb cine le prea atribuțiile. Dacă pe bibliotecarul o poate face profesorul de română, mă întreb cine spală holurile. Dar cine curăță băile?

Dacă s-ar fi întâmplat asta pe vremea când făceam eu liceul, mi-ar fi plăcut s-o văd pe profa de chimie la spălat holurile cu ”t-ul” de lemn (că atunci nu existau mopuri) sau pe diriginte prinzându-l dimineața de pază la ușa liceului, să nu cumva să intre vreun nazist, legionar sau reacționar.