La începutul acestui an s-au înregistrat două demisii (foarte importante, zic eu) din Parlamentul României: Teo Trandafir (PDL) şi Adriana Săftoiu (PNL). Plecarea celor două deputate nu modifică balanţa dintre Putere şi Opoziţie în actualul legislativ. Mai mult, sunt absolut inoportune ca perioadă. Au fost depuse cu doar 8-9 luni înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Teoretic, în Colegiile în care au fost alese ar trebui organizate alegeri, iar parlamentarii rezultaţi astfel ar mai lucra doar câteva luni, după care s-ar întoarce la popor. Cauzele care le-au determinat pe cele două să-şi depună demisiile sunt diferite la origine, însă ambele sunt gesturi de onoare. Într-un limbaj popular, toate declaraţiile s-ar rezuma la „nu-i mai pot reprezenta eficient pe cei care m-au trimis în Parlament. Le-aş mânca banii degeaba.”

Putem presupune foarte uşor că Teo, cu toată subrezenia sănătăţii sale, ar fi putut veni o zi pe săptămână (sau doar la mare nevoie) în Parlament să voteze în funcţie de ce i-ar fi rezumat consilierii sau cum i-ar fi cerut partidul. Nu cred că i-ar fi reproşat multă lume ceva. Aşa ar fi mimat perfect munca, cum o fac mulţi politicieni. Şi-ar fi încasat şi banii (nu că ar avea mare nevoie de ei). Dar n-a făcut-o. Nu a vrut să îşi încalce un principiu.

La fel ar fi putut proceda şi Adriana Săftoiu. Putea să rămână bine mersi în Parlament doar cu numele, ca preşedintele ei de partid. Ar fi putut să-şi retragă demisia după ce conducerea USL a decis că această formă de protest nu este eficientă. Însă, a demonstrat că nu e chiar atât de jos din punct de vedere moral. De fapt, situaţia e chiar invers.

Mulţi zic că un astfel de gest este echivalentul ieşirii din politică. Eu susţin că, abia după o asemenea decizie, cariera politică ar trebui să cunoască o ascensiune serioasă. Au demonstrat că au măsură, principii solide şi că le pasă de cum îmi cheltuie mie banii.

În schimb Parlamentul României e plin de condamnaţi sau cercetaţi penal. Ei ţin cu dinţii să ne reprezinte. Putem face şi un rămăşag: aproape toţi vor candida pentru noi mandate.