Au trecut pe lângă mine știrile despre legea „anti-defăimare”. Nu le-am dat prea mare importanță pentru că am fost convins că nu se va adopta o asemenea porcărie într-o Românie membră a UE.

Am zis că-i doar așa o mică sperietoare, un fel de unealtă anti-opoziție cu care PSD să-i pună la colț printr-o metodă bolșevico-naționalistă.

Nu-i. Că pe Dragnea&co îi doare-n cot de coana Iuropa.

M-a luminat Dana Munteanu McAllister. Povestea spusă în trei episoade în DeBacău.ro (episodul 1, episodul 2, episodul 3) m-a lămurit complet.

Dana face o paralelă extrem de reușită între două sisteme, cel englezesc și cel românesc. Nici nu contează foarte mult că-i vorba de cel sanitar, deși aici doare mai tare. Asemenea povești am auzit și despre administrațiile locale, despre instituțiile de control a oamenilor de afaceri sau alte sisteme.

Ne spune un adevăr, fără patimă, fără istericale, doar povestind cum e acolo și cum e aici.

Câteva milioane de români văd și trăiesc de 10-15-20 de ani realitățile din Anglia, Franța, Germania, Italia, Spania, Norvegia, Cehia, Austria, Canada, SUA. Apoi, au venit acasă și realizează prăpastia dintre noi și ei.

Și, ce-i mai grav pentru oamenii sistemului, românii, milioanele de de români, vor să fie demni la ei acasă. Vor ca părinții lor să fie tratați corect, nu ca niște milogi. Vor ca atunci când merg la școală copii lor să aibă aceleași condiții ca acasă, nu să meargă la buda din curte. Vor drumuri decente, vor becuri aprinse noaptea și stinse ziua. Vor bun simț și competență. Și știu că în altă parte se poate.

Ori, nouă ni se spune că-i bine, că trebuie să fim mândri.

De aia au nevoie oamenii sistemului de o lege anti-defăimare, ca alte Dana McAllister să nu mai scrie „Între oglinzi paralele”. Că ar cam fi defăimare asta. Nu?

Oamenii sistemului nu mai suportă să audă că la nemți sunt autostrăzi și, între-timp și-au făcut și ungurii. Se irită când le spune un oarecare că „la noi la Italia în spitale se face și se drege”. Se supără când aud că aproape tot ce-i prin Occident e mai bine pus la punct.

Ei au nevoie de o lege anti-defăimare pentru ca românii să nu mai știe cum e normal să fie, ci să știe ce trebuie să știe.