Hai să lămurim odată pentru totdeauna problema locuitorilor din cartierul ANL Gherăieşti. Ei sunt cetăţeni ai municipiului Bacău şi vor rămâne mult timp, asta dacă nu cumva s-a schimbat legea. Fac această afirmaţie pentru că periodic în presa locală apare câte un material în care se plânge pe umărul sărmanilor „apatrizi”. Nimic mai fals.
Aţi auzit măcar unul care să se plângă că i-au expirat actele de identitate şi nu le-a putut reînnoi? În tot cartierul ăla, în 4 ani n-a murit imeni, nu s-a născut nimeni, nu a împlinit nimeni 14 ani? Problema cred că e în altă parte. Cineva îi dezinformează sistematic şi cu bună ştiinţă sau din neştiinţă atât pe ziarişti cât şi pe locuitorii în cauză. În ambele cazuri există posibilitatea demisiei de onoare.
Îmi este greu tare să cred că doi secretari (Bacău şi Mărgineni) şi încă o armată de jurişti n-au citit Legea administraţiei publice locale. Atunci de ce nu spun? Măi ne-a primaru’, ne-a vicele nu mai bateţi câmpii pe la ziare şi televizoare. Uite cum stă treaba: există o lege cu numărul cutare, care la articolul cutare zice destul de imperativ şi lămuritor:
Bucata aia de pământ e în patrimoniul Consiliului Local Mărgineni, însă sub autoritatea administrativ-teritorială a municipiului Bacău. Adică, cetăţenii se cheamă băcăuani şi plătesc taxe şi impozite la Primaria Bacău. La Mărgineni pot plăti cel mult o chirie pe teren.
Nu-i aşa că acum se schimbă datele problemei?
Da’ terenu’, cât costă terenu’? Dincolo era mai ieftin sau mai scump? În ecuaţie apar alte necunoscute dar posibile: vânzare, închiriere, impozitare, ipotecare, girare etc. Astea cu “pământul strămoşesc” şi “unde-şi face Vasile boletinu” au cam căzut. Rămâne doar Sfâtu’ Interes..
Şi dacă tot veni vorba de teren în altă parte şi mun’cipiul Bacău are ceva pădure pe la Tamaşi. Câteva hectare. Nu mai ştiu dacă terenul împădurit se impozitează dar poate ştie vreun cititor sau Curtea de Conturi. Promit să mă interesez cu prima ocazie.
Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001 şi modificată prin Legea 286/2006, la articolul 20 spune aşa:
“Delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii.”