Ştiţi crucile alea cu luminiţe apărute într-un timp pe te miri unde? Era o modă. Tradiţia troiţelor de la răscrucile drumurilor a fost înlocuită cu aceste cruci strălucitoare. Tot felul de persoane cu averi dubioase, a căror “putere” trebuia musai exprimată, s-au apucat de ridicat cruci. Una mai mare ca alta şi neapărat cu beculeţe. Să se vadă noaptea de la depărtare. Să ştie lumea ce credincioşi sunt ei. În minţile lor, nu pomenile din inimă şi rugăciunea mântuiesc sufletul, ci crucile cât mai luminoase.

De la geamul casei mele se văd doar turlele Catedralei Ortodoxă “Înălţarea Domnului”. Şi crucile. Aseară am avut marea surpriza să le văd aprinse. Da, sunt cu beculeţe. Multe şi puternice, ca alea ale cocalarilor cu bani.

Aşa or fi trebuind să fie. Poate aşa au fost concepute de arhitect şi nu prea pot să-l contrazic, însă pe mine gândul m-a dus la crucile cocalarilor. După scurt timp au fot stinse. Mi-a părut rău că nu le-am fotografiat. A făcut-o însă George Săcăleanu. El a pozat Catedrala din faţă, luminată feeric, ca un obiectiv turistic, însă se văd şi crucile de pe turle (dintr-o parte, dar se văd).

Iaca aşa fac eu păcate în Săptămâna Mare. Probabil că mi-am pus toată popimea în cap. Mă rog să fie blânzi cu afuriseniile. Promit că mă revanşez cumva! o:-)