gunoi(pe surse) Războiul gunoiului din Bacău a întrat într-o nouă etapă. S-au lăsat finețurile licitațiilor și documentelor și s-a trecut la măsuri concrete. Celula unu a depozitului de gunoi se va închide, forțat, zilele următoare.

Dragoș Benea și-a pus în practică amenințarea din ultima ședință a Consiliului Județean. Garda de Mediu Bacău a declanșat un control la obiectivul indicat de președintele Consiliului Județean.

Cel mai probabil, neregulile de acolo vor duce la suspendarea activității la groapa de gunoi, până la remedierea tuturor neconcordanțelor. Adică toți operatorii vor fi nevoiți să care gunoiul peste munți, la frații noștri secuii. Că la Adjud sau Roman gropile tradiționale și prietenoase s-au închis de anul trecut.

Costurile vor crește exponențial. Habar n-am cine va plăti, sau dacă va plăti cineva. Cert este că Garda de Mediu își dă singură de treabă. Va trebui să monitorizeze ca nu cumva camioanele de gunoi să se deșarte prin vreo pădure, voioagă, șanț sau platformă industrială dezafectată.

Mai există și varianta îngropării gunoiului. Știu eu un meseriaș. Loc este.

Însă cel mai mare pericol care ne paște este să nu se mai ridice gunoiul vreo câteva săptămâni, cam ca la Napoli în 2010.

Există și o rezolvare rapidă a crizei: Primăria Bacău să se țină de cuvânt și să deblocheze documentația pentru ca ADIB să organizeze licitația pentru desemnarea operatorului de gunoi pentru municipiul Bacău și comunele împrejmuitoare.

Partea și mai nasoală este că și noul operator pentru jumătate de județ n-are contractul semnat cu operatorul gropii de gunoi și s-ar putea nici să n-aibă cu cine semna, situație în care, de la 1 ianuarie, ar putea să nu aibă unde căra gunoiul conform caietului de sarcini licitat. Caz în care licitația ar putea fi anulată.