Ce s-a întâmplat astăzi la şedinţa Consiliului Local Bacău de a determinat reacţia de mai înainte.
Rezumat:

Punctul trei pe ordinea de zi: un proiect de hotărâre de CL prin care se premiau sportivii din municipiu cu rezultate deosebite. Până aici totul este foarte frumos iar iniţiativa lui Stavarache lăudabilă. Apropo, primarul n-a fost la şedinţă, aşa de tare l-a durut de sportivi. Consilierul PDL Doru Munteanu vine cu o observaţie: 4 sportivi din listă urmau să primească bani mai puţini decât colegii lor.

Exemplu relevant: doi pugilişti, ambii campioni naţionali (la categori diferite), unul este premiat cu 200 de euro, iar celălalt cu 600. Singura explicaţie este că unul activează la SCM 2010(clubul Primăriei) iar celălalt la secţia de box a SCM (clubul ministerului).
Munteanu insistă: Nu vreau să se interpreteze greşit de către presă că aş fi contra proiectului. Din contra apreciez iniţiativa primarului Romeo Stavarache. Dar ha să îndreptăm această nedreptate care s-ar face sportivilor. Ei n-au nicio vină că activează la alt club. Toţi campionii noştri fac cinste Bacăului în egală măsură.

Iniţiatorul proiectului, Romeo Stavarache nu se află în sala de şedinţe. În lipsa sa, nimeni nu are vreun argument să susţină proiectul în forma iniţială.

Viceprimarul Luchian şi secretarul Popovici îl chemă pe Munteanu cu hârtiile la prezidiu. Urmează două minute de parlamentări în 3. Munteanu pleacă la locul său.
Popovici anunţă: Există două variante de lucru. Una ar fi să propuneţi acum un amendament, iar a doua să iniţiaţi o hotărâre care să o completeze pe cea de astăzi. Munteanu zice că merge pe prima variantă. Nimeni nu se opune, nimeni nu argumentează împotriva amendamentului. Se votează, deschis. Din 17 consilieri prezenţi 10 sunt de acord, 7 nu. Cei 10 sunt 4 consilieri USL şi 6 de la USL. Popovici anunţă: Amendamentul a fost respins. Trebuia susţinut cu jumătate plus unul din numărul de consilieri în funcţie.

Se trece la votarea proiectului în forma iniţială. De această dată se votează secret. Bârzu anunţă: 5 voturi „împotrivă”, 12 voturi pentru”. Popovici: proiectul nu a trecut pe acelaşi considerent ca şi la amendament.

Stupoare. Popovici propune: Liderii grupurilor şi conducerea Primăriei să se întâlnească luni să facem rectificările de rigoare pentru o nouă şedinţă extraordinară, pentru că riscăm să nu mai putem premia sportivii la gala programata pe 21 decembrie.

Toată lumea e de acord. La revedere! Ne vedem luni! La câteva ore apare comunicatul PNL. Poftim logică! Sau mitomania e molipsitoare?

Trei curiozităţi
1. Nu a existat nici măcar un argument pentru ca proiectul să treacă în forma iniţial. Sau nu l-a rostit nimeni.
2. 3 consilieri liberali au votat pentru amendamentul lui Munteanu. La aceştia îi putem adăuga şi pe cei 3 colegi din USL, consilierii PSD. Nu cred că din greşeală.
3. La şedinţă nu a participat primarul Stavarache, iniţiatorul proiectului de HCL.