N-am avut nici lumină şi nici ce poza. Aşa că asta a ieşit.

Ieri seară (16 ianuarie) am fost la miting. Cam pe la şase jumate. Lume puţină şi întuneric. Am venit eu târziu. Aşa mi-au explicat nişte domni. „Au fost mai mulţi, vreo 200, fără a-i pune la socoteală pe cei care au trecut şi n-au stat din diferite motive”, a zis unul (cam uslaş din câte-l ştiu). Îi dau de înţeles că am priceput repede, nu de alta dar avea şansa să ajungă la numarul de manifestanţi din altă piaţă, de la Bucureşti. Da-l cred parţial. Or fi fost şi băcăuani veniţi să manifeste cu bune intenţii, dar când l-au văzut pe Ciupercă şi revoluţionarii lui s-au cam înmuiat. Iar dacă i-au mai auzit şi pe membrii galeriei FCM manifestându-se democratic şi recitând din Eminescu i-a prins brusc simpatia pentru Băsescu şi au plecat acasă. Mie personal mi-a plăcut. Mie îmi plac astea de stadion. Parcă aud galeria Textilei Buhuşi în anii ei de glorie, adică în copilăria mea: „mama rufe când spăla, da la di la da da, tot cu Textila ţinea”. Era frumos, ăla imn, nu al Stelei, pe care nu-l înţeleg (probabil pentru că nu are versuri). Şi mă prinde nostalgia după înjurăturile colorate la adresa arbitrilor şi adversarilor, spartul seminţelor de bostan şi sticla de bere Mărgineni care mergea din mână în mână fără nicio frică de herpes.

Dar problema serii era alta, lumina. Cineva a uitat să aprindă iluminatul în Piaţa Tricolorului. Am înţeles imediat că nu era vorba doar de acea seară, ci de toate în care s-a manifestat. Înjurat a fost prefectul. Astăzi în conferinţa de presă a fost şi întrebat. În cel mai serios mod, nu la mişto.  Răspunsul a fost clar, înainte chiar de a deschide gura Scripăţ. I-a căzut faţa. Omul habar nu avea. „Faci, nu faci, eşti înjurat”, a îngăimat. Cine-l cunoaşte ştie că e enervant de sincer când e prins cu mâţa-n sac. De data asta n-a fost el.

Dacă becurile ţin de Palatul Administrativ, e bine de ştiut că e în administrarea Consiliului Judeţean. Iar dacă becurile cu pricina ţin de iluminatul stradal, serviciul acesta ţine de primărie. Scripăţ n-a aruncat pisica niciunde, a zis că se va interesa. Ar fi mişto să aflăm că tocmai un USL-ist de frunte i-a ţinut pe demonstranţi în beznă.