CNADNR zice că lucrările la “centura Bacăului” vor începe anul acesta, în trimestrul trei.  Luni s-a semnat contractul de servicii „Revizuirea şi actualizarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, detaliilor de execuţie şi documentaţiei de atribuire pentru varianta de ocolire Bacău”. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A. a atribuit acest contract, prin cerere de ofertă, firmei ARCADIS EUROMETUDES S.A. Societatea a fost înfiinţată în anul 1992, ca SRL, având ca membrii fondatori : Administraţia Naţională a Drumurilor, Europe Etudes Gecti, CCCF – SA. În 1996 a devenit Societate pe Acţiuni. În prezent are aproximativ 100 de specialist angajaţi. Unul din ultimele contracte cu rezonanţă realizate de ARCADIS a fost proiectarea (partial) a centurii de sud a Capitalei.

Obiectivul contractului este de a revizui şi actualiza studiul de fezabilitate, proiectul tehnic detaliile de execuţie şi documentaţia de atribuire existente şi de a pregăti cererea de finanţare FEDR pentru varianta de ocolire Bacău. Valoarea totală a acestui contract este de 355.880 lei inclusiv TVA/287.000,00 lei fără TVA, din care 69,25% reprezintă finanţare nerambursabilă ce va fi acordată de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul sumei fiind asigurată de la Bugetul de Stat.

După finalizarea acestui contract, CNADNR va scoate la licitaţie, în trimestrul II 2012, contractul de execuţie lucrări pentru Variantei de Ocolire Bacău. Demararea lucrărilor este estimată pentru trimestrul III 2012. Deocamdată, CNADNR este în graficul impus de Anca Boagiu.

Prefectul Scripăţ a început procedura de expropiere cu o şedinţă la care a invitat toţi primarii prin a căror comune va trece “centura” precum şi reprezentanţii instituţiilor implicate în procesul de avizare. Teoretic această procedură trebuie finalizată până în trimestrul 3.

Valoare aproximată a lucrărilor este, la această, de 143 de milioane de lei fără TVA.