Cea mai eficientă investiție făcută de PSD în ultimii doi ani este organizarea referendumului desfășurat weekendul care tocmai s-a încheiat.

Tema banilor aruncați pe geam care se tot vehiculează de ceva vreme este o mare tâmpenie. Orice leu cheltuit pentru exercitarea democratică a drepturilor unui individ, a unui grup sau a unei comunități este justificat.

E normal să se cheltuie bani pentru un referendum legal declanșat. Cine nu înțelege asta și susține altceva ori e idiot, ori are alte opțiuni înafara de cele democratice.

Orice discuții înafara acestui cadru sunt populiste, în cel mai fericit caz, și putem merge până la a le cataloga drept subversive la adresa democrației.

Putem discuta de transparența alocării și cheltuirii sumelor, putem să ne dăm cu părerea despre cum s-au strâns și validat semnăturile, despre data aleasă, despre cine a făcut anunțul, dar nu punem la îndoială eficiența alocării de fonduri pentru funcționarea unei instituții democratice așa cum este cea a referendumului.

Consecințele acestui referendum, chiar dacă nu sunt cele așteptate de organizatori, sunt majore. În mod normal întreaga politică internă, dar mai ales cea externă a Guvernului României trebuie recalibrată, dacă nu cumva redefinită.