caromE-ON România a cerut intrarea în insolvenţă a Energy Bio Chemicals. Hârtiile au fost depuse la Tribunalul Bucureşti pe 16 iulie. După două zile (18 iulie), instanţa a decis să accepte cererea furnizorului de energie.

Firma care a intrată în acest mod în insolvenţă este cea care a cumpărat CAROM Oneşti, acum câţiva ani, pentru 77 de milioane de lei. Adică, de săptămâna trecută CAROM este în insolvenţă pentru a doua oară. Prima oară, fabrica de cauciuc a intrat în faliment în 2005, când patron era Ovidiu Tender. 

Cred că-i premieră naţională, ca o companie de nivelul fabricii oneştene să fie băgată în faliment de două ori în ultimii 10 ani.

Interesant este că deşi Tribunalul a decis abia vineri intrarea în insolvenţă, porţile fabricii de cauciuc s-au închis încă de miercuri, aparent fără legătură cu falimentul cerut de E-ON. De atunci la CAROM nu se mai lucrează.

Surse din zonă susţin că decizia a căzut ca o bombă în ograda fabrici, nici măcar conducerea din Oneşti nefiind informată de deciziile Energy Bio Chemicals.

Carom are o istorie oficială şi una neoficială. Aia oficială e rezumată mai jos. Aia neoficială o ştie complet doar Garda Financiară şi SRI-ul. Vă pot spune că aici s-a inventat motorina şi benzina fără accize. 🙂

Carom, singurul producător de cauciuc sintetic din România, s-a desprins în 1990 din complexul Rafo Oneşti. În 1999 Carom avea peste 2.400 de angajaţi. În 2003 Carom a fost privatizat, fiind preluat de Ovidiu Tender.

Compania a intrat în faliment în 2005.

Firma austriacă Energy Bio Chemicals, care a preluat activele Carom, a reluat producţia de cauciuc, realizând afaceri de 28 mil. euro, cu 400 de angajaţi.

Potrivit datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice, Energy Bio Chemicals a avut anul trecut afaceri de 375 milioane de lei, de peste trei ori mai mari faţă de valoarea de 118,2 milioane de lei din 2011.

Pierderile firmei au ajuns anul trecut la 36,4 milioane de lei, cu 40% mai mari comparativ cu cele de 26 milioane de lei din anul precedent. Datoriile Energy Bio Chemicals erau anul trecut de 218 milioane de lei.

Tot E-ON este compania care a tras heblu şi la Letea. Probabil că şi la alte companii băcăuane, dar nu mi le amintesc acum.