Dăianu s-o fi plictisit în Bucureşti. Vine în Bacău să-i înveţe pe provinciali cum să regenereze industrial. Şi-a adus şi nişte pani care după ce-au industrializat puternic Polonia au venit şi la noi să ne construiască săli polivalente. Partea frumoasă e că vor lua cuvântul primarul Stavarache şi ministrul Vreme de la Comunicaţii. Care e legătura lor cu industria o vom afla abia luni din ziare.
Astăzi este prima zi a Forumului “Regenerarea industrială a României”, care va avea loc în perioada 8 – 9 octombrie la Centrul de Afaceri şi Expoziţii Bacău, organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, în cooperare cu Departamentul pentru Afaceri Europene. Ziua va fi deschisă de sesiunea “Problematica generală a absorbţiei fondurilor europene şi utilizarea lor pentru regenerarea industrială. Rolul autorităţilor publice centrale şi locale în absorbţia fondurilor europene şi a investiţiilor străine”.
Mişto.
Să muriţi voi că are vreo finalitate frecarea scaunelor timp de două zile? Că va pricepe ceva cineva? Ăia vor bate câmpii cu graţie, eventual în engleză sau în romgleză că aşa dă bine. Ăilalţi se vor face că pricepe. După aia vine partea cea mai aşteptată: şpriţu’ şi gargara.
Textul de introducere e din Ziarul de Bacău (de acolo am şi aflat de eveniment). Nu înţeleg trei lucruri: cum vine asta cu regenerarea, care industrie şi ce rol poate avea a administraţia locală în acest proces?
Aş fi pus şi nişte întrebări lămuritoare, dar n-am fost invitat. Aşa că vă rog din suflet dacă vreun jurnalist invitat şi interesat de aşa ceva, vede setul meu de întrebări şi le poate adresa fără să deranjeze pe cineva să-mi dea răspunsul în ziar.
Cum poate ajuta “autoritatea locală” regenerarea industrială, de exemplu, a Bacăului?
1. Cu pământ nu poate că nu mai e. Cică l-a luat Seche pe tot (citez dintr-un primar în funcţie). Poate vreun petec tot se mai găseşte măcar de-o clinică dacă e finanţată de UE şi vândută apoi băncilor din UE. Pardon asta s-a făcut deja.
2. Cu facilităţi fiscale? Nu prea are cum, însă nici n-am văzut vreo iniţiativă în acest sens în vreun Consiliu Local. Invers da, la Oneşti, Lemnaru a băgat platforma industrială în zona 2 de impozitare, de parcă acolo ar fi răsărit vreun cartier de blocuri.
3. Cu o accelerare a procedurilor birocratice legale? Aici am râs singur de ce am scris. Niciodată! La noi se respectă legea. Dacă scrie 30 de zile, păi 30 să fie niciuna în minus, poate în plus.
4. Poate cu vreun parteneriat public-privat? Asta dacă ştie cineva cu ce se mănâncă şi oricum e mult prea complicat pentru minţile ocupate de comisioane.
5. Câte firme băcăuane au aplicat pentru accesarea de fonduri pentru “regenerarea industrială” (chiar dacă nu li s-a aprobat dosarul la Piatra Neamţ) înafară de o tipografie de la parterul unui bloc.
6. Mai sunt şi alea cu PUG-urile, cu utilităţile, cu parcurile industrial etc.
Eu rămân la părerea mea că “renaşterea industrială” ori e o marotă electorală, ori un bisnis între industriaşii adevăraţi şi autorităţile centrale.
Şi încă o observaţie la fel de personală: după ce polonezii ne construiesc “polivalenta” brusc ne-am împrietenit cu “panii” lor, de vin ei să ne împărtăşească din propria experienţă. Sunt extrem de dezvoltaţi industrial. Cred că au capitala la Berlin.