Romeo Stavarache s-a apucat de o opera caritabilă nemaiîntâlnită în Bacăul postrevoluţionar. Să nu mă înţelegeţi greşit. E chiar foarte bine. Am să dau şi vreo două exemple, cât se poate de pozitive, pe care i le reproşam anii trecuţi. Numai că nu pot să nu leg bruscul apetit pentru opera de caritate din bani publici de apropiata campanie electorală.

Legea 350 e mană cerească pentru împărţit legal parale electorale. Mai citeşte popa-n biserică, mai zice de bine în altar. Dar asta e o practică şi o constantă în Bacău. Am zis constantă pentru că sumele alocate cultelor nu diferă prea mult de la un an la altul. De exemplu din bugetul lui 2011 s-au dat 2.560.000 lei (cererea a fost de 3 milioane). Anul acesta cât s-a cerut atât s-a dat, 2,8 milioane lei. Fraieri au fost popii care n-au cerut. Mă opresc aici că-s om cu frica lui Dumnezeu şi mi-e frică să nu mă pună vreun popă nebun pe toacă.

Am să mai scriu doar dacă unul din cititori îmi trimite “înregistrarea de la o întâlnire a lui stavarache de pe zona nord, in care spune oamenilor ca a alocat sume importante de bani pt biserici “ca e an electoral si are nevoie de voturi”…”, aşa cum zice într-un comentariu la materialul acesta.

La “social” se îngroaşă gluma. În 2011 s-au alocat de la bugetul municipiului doar 162.871 lei. În 2012 banii sunt de trei ori mai mulţi. Dacă în 2011, şi în ceilalţi ani, Betania nici nu exista acum i s-au alocat “în compensare” 2,2 miliarde de lei vechi. E de bine, dar nu cred că pe Stavarache l-au apucat mustrările de conştiinţă gratuit. Mai mult cred că s-a gândit să stingă un conflict ne onorant cu Andre Muit. E mai bine să pozezi zâmbind lângă olandez, decât să-l vezi prin alte ogrăzi (politice) sau, mai rău, să-l ai contracandidat.

Ştiu că în titlu e o contradicţie în termini, însă sunt cele două idei ale materialului. Nu poate fi criticat Stavarache că a alocat bani proiectelor care rezolvă multe probleme sociale în municipiul Bacău, însă am măcar două-trei elemente care mă fac să cred că ele sunt legate de un interes meschin, câştigarea puterii locale.