Se închid primăriile din cauza creșterii salariilor funcționarilor, consilierilor și primarului. Nu s-au mai dat salariile de două luni la DGASPC sau la CET, nu mai sunt bani pentru medicamente și scutece la căminul de bătrâni.
Nu, nu-s știri din Bacău, nu se întâmplă la noi, dar nici departe, pe la Botoșani, Galați, Vaslui sau Harghita. Și or mai fi.
Bacăul e și el destul de aproape de o minune de asta. Am avut (și chiar avem) deja niște primării cu lacăt pe conturi, adică într-un fel de faliment.
Dar cel mai elocvente sunt cifrele de la Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Acestea arată că administrațiile locale (primării și Consiliul Județean) din Bacău joacă destul de periculos. În 2016, adică înainte ca primarii să crească, baban și legal, salariale, au cheltuit cu personalul 582 milioane de lei dintr-un total de 1410 de milioane cheltuieli totale. Adică, mai bine de 41% s-au dus în buzunarele angajaților. Așa că orice creștere, indexare sau cum s-o mai numi, a salariilor angajaților, fără o creștere a veniturilor bugetare, poate provoca oricând situații precum cele descrise în primul paragraf.
Cifrele plasează Bacăul pe locul trei în țară într-un clasament al cheltuielile de personal raportate la cheltuielile totale. Cele mai mari ponderi ale cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor realizate de administrațiile locale în 2016 s-au înregistrat în județele Vaslui (44,1%), Gorj(41,7%), Bacău (41,2%), Botoșani (40,7%) și Covasna (40,5%).
Și ca tabloul să fie complet, statistica Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene arată și o apetență extrem de scăzută pentru învestiții. Bacăul ocupă tot locul 3, dar din coadă. Doar 13,8% din banii cheltuiți de administrațiile băcăuane s-au dus pentru „cheltuielile de capital”.
Primarii băcăuani parcă au făcut școală cu Nicolicea, ăla de zicea că ne mai trebuie șosele, autostrăzi, canalizări și alte prostii de astea, trebuie să avem bani de salarii și pensii.
Partea pe care n-o recunoaște Nicolicea e că în lipsa drumurilor și utilităților, canci investitori, canci creștere economică și, logic, canci salarii mărite sau nu.