foto: Monitorul de Suceava

Băcăuanii aveau cândva reprezentare solidă în mass-media centrală: mafia gulerelor albe (Iacobov, Sechelariu, Hrebenciuc), regii asfaltului (Umbrărescu, Căşuneanu), clanuri mafiote ţigăneşti (Hasan, Austrian). Aveam nivel. În ultima perioadă devenisem frustrat. Doar familia Gabor mai fâlfâia prin ziarele de scandal. Ne-a salvat Brânduşoiu Dan, cu un bisnis mai serios. El a devenit un fel de samsar de lucrări pe bani publici. Are şi anvergură: sume mari învârtite, arie geografică măricică (zona Moldovei). Nu e de nivelul „regilor”, dar pe o secetă mare merge şi o ploaie cu gheaţă.

Duminică de la ora 18.00 îi puteţi vedea meritele într-o anchetă marca „România te iubesc”. Am văzut doar ştirea promoţională din jurnalul de vineri de la ora 19.00. “…Mecanismul este simplu: cel care câştiga licitaţia de la stat (adică firma lui Brânduşoiu, n.p.) îşi păstrează un procent din banişi subcontractează lucrările altor firme. (…) La Pătrăuţi, în judeţul Suceava, deşi şcoala a fost renovata pe banii primăriei anul trecut, anul acesta s-a demolat un corp de clădire. În momentul în care reporterul ProTV a întrebat de bani, cei care sunt acum pe şantier, subcontractorii, au dat din colţîn colţ. Acelaşi dezinteres şi la instituţiile care ar fi trebuit săgestioneze aceste fonduri…”

Aşa că abia aştept să văd materialul întreg. Nu de alta dar am şi eu nişte informaţii şi n-aş vrea să mă suprapun cu Pro-ul. De exemplu bănuiesc că lui Brânduşoiu i se trage de la un scandal cu firma Gobacom, scandal concretizat şi cu doua procese aflate pe rolul Tribunalului Bacău. Din informaţiile mele, samsarul a ieşit destul de “şifonat” de la înfăţişare şi nici decizia judecătorească nu pare a-i fi favorabilă. La mijloc ar fi vorba de vreo 30 de miliarde.

În toată tărăşenia este implicat şi Răzvan Găină, directorul mare de la CRAB. Deşi el susţine oficial că nu mai are treabă cu Branpis de câţiva ani cum se explică întâlnirea de acum vreo două duminici dintre cei doi (Brânduşoiu şi Găină) şi doi reporterii ProTV la una din cafenelele cunoscute ale Bacăului. Ce-or fi discutat şi ce şi-or fi notat în agende băieţii de la televiziune vom afla mâine seară.

Branpis, firma vedetă în ancheta ProTV nu este la primul scandal de presă. Însă, până acum era cunoscută doar prin contractele grase cu CET Bacău, contracte derulate atât în mandatele lui Sechelariu cât şi în ale lui Stavarache. Dacă ar fi doar să mă gândesc la legăturile de prietenie şi de afaceri ale lui Brânduşoiu şi Găină cu doi dintre cei mai influenţi oameni politici băcăuani aţi zice că-s rău intenţionat.

Mai multe amănunte despre tărăşenia din judeţul Suceava a scris astăzi şi Monitorul de Suceava. Numai că Branpis a aplicat aceiaşi schemă şi în alte judeţe.