Vineri, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Ioachim Băcăuanul va sfinţi aşezământul social-filantropic de la Lazaret. Am publicat ştirea aceasta din cel puţin trei motive. Primul ar fi că sunt un bun creştin, chiar dacă nu neapărat practicant. Al doilea motiv este că pentru prima oară Biserica Ortodoxă se implică la un asemenea nivel, în ceea ce priveşte asistenţa socială, în Bacău. Iar al treilea motiv este unul strict personal. Cunosc seriozitatea celor ce se petrec acolo de la verişoara mea care face un soi de voluntariat-practică acolo şi mi-am zis că merită. Voi reda integral comunicatul primit din simplul motiv că e scris de un fost ziarist, părintele Constatin Gherasim.
Centru de zi pentru copii, centru pentru persoanele cu autism, pentru reabilitarea dependenţilor de alcool, pentru consiliere, atelier de terapie ocupaţională şi multe altele sunt activităţile care se desfăşoară cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Aşezământul Social-Filantropic Lazaret din municipiul Bacău. Vineri, 20 aprilie, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Preasfinţia Sa va sfinţi acest centru în care primesc ajutor câteva sute de copii, exclusiv din implicarea Bisericii Ortodoxe. Situat lângă Selgros, aşezământul este unul dintre cele mai complexe construite în Patriarhia Română, fiind realizat prin intermediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău şi Parohia Ortodoxă Lazaret.
Aşezământul social-filantropic de la Lazaret cuprinde:
1. Centru de zi pentru persoanele cu autism “Cozma şi Damian”
2. Centrul de consiliere şi reabilitare pentru dependenţii de alcool şi alte droguri “Izvorul Tămăduirii”
3. Centrul de zi pentru copii “SF. Filofteia”
4. Centrul pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice
5. Centrul de consiliere, sprijinire şi informare
6. Atelier de terapie ocupaţională şi ergoterapie
7. Cabinet stomatologic socio-medical
8. Centrul de excelenţă în dezvoltarea resurselor umane
9. Centrul de formare în consilierea şi medierea conflictelor
De la eroii români, căzuţi în Alsacia, la Lazaret, în Bacău
Ideea înfiinţării acestui centru a aparţinut PS Ioachim Băcăuanul, încă din perioada când îşi definitiva studiile de doctorat în Franţa. Chiar dacă pe atunci, Preasfinţia Sa nu cunoştea Bacăul, oraş pe care îl străbătea când şi când, cu maşina, cu atât mai mult cimitirul Lazaret, iată că Providenţa a rânduit ca numele ierarhului de azi să fie legat de aşezământul social-filantropic din nordul municipiului. Legătura dintre Bacăul anilor 90 şi episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului este cu atât mai minunată, cu cât lasă de înţeles modul în care Dumnezeu rânduieşte lucrurile în această lume. „Între anii 1991-1995, participam ca invitat al Ambasadei Române şi al municipialităţii din Soultzmatt- Alsacia, la un parastas pe care îl oficiam la cea mai mare necropolă militară românească din Franţa, unde au murit peste 1200 de soldaţi români în primul război mondial. Era o slujbă de pomenire într-un cimitir în care erau îngropaţi, pe lângă soldaţi români, şi bulgari, ruşi sau greci. La aceste parastase, am văzut venind şi un bătrân care asista cu multă smerenie şi răbdare la toate rugăciunile citite pentru eroii neamului nostru. Am intrat în vorbă cu el şi mi-a mărturisit că avea 80 de ani şi venea la cimitir în amintirea tatăului său, care a murit de tifos într-un azil special, fiind înmormântat în cimitirul Lazaret din Bacău. „Eu nu ştiu pe unde este acest cimitir, Lazaret, dar vin la slujbă aici”, mi-a zis bătrânul. Nu l-am mai văzut pe acel creştin, care s-a mutat probabil la Domnul, dar mi-a rămas întipărită imaginea lui şi a faptului că tatăului său a murit în România, la Bacău, oraş apropiat de zona mea natală”, a povestit PS Episcop Ioachim Băcăuanul. După alegerea sa în treapta de arhiereu-vicar, în anul 2000, ierarhul a revenit în Bacău, amintindu-şi ce cele petrecute în Alsacia, pentru a vedea unde se află cimitirul din Lazaret. Nu mică i-a fost suprinderea şi dezamăgirea să constate că memoria eroilor din primul război mondial se păstrează la Lazaret doar printr-un simbolic monument. În rest, paragină, iar mai încolo câteva blocuri. „Când am venit să văd cimitirul Lazaret, de care îmi povestise bătrânul alsacian, am fost dezolat de priveliştea zărită. Era doar un simplu monument. Atunci, am făcut demersuri la primarul Bacăului, pentru a ni se încredinţa acel teren, asigurându-l că doresc să facem un complex pentru eroii neamului şi un aşezământ social-filantropic pentru cei bolnavi”, a mai spus PS Episcop Ioachim Băcăuanul. Şi, iată că astăzi, din milostivirea Bunului Dumnezeu, la Lazaret funcţionează unul din cele mai frumoase şi complete aşezăminte social-filantropice ale Bisericii. Semn că Bunul Dumnezeu rânduieşte oamenii potriviţi în locurile potrivite.