bere lichiorSurse din mediul economic susţin că SC Bere Lichior Mărgineni SA a fost vândută. Nu ca fabrică de bere, după cum ar fi fost normal, ci ca un complex de active imobiliare. Aceleaşi surse susţin că noul proprietar este vecinul de peste drum, unul din cei doi acţionari majoritari de la SC Pambac SA, Popasul Trebeș Bacău, adică Eusebiu Guţu.

Este a treia investiţie majoră a omului de afaceri băcăuan, după silozul Comcereal şi Pambac. Dacă la primele două nu numai că s-a păstrat profilul de activitate, dar s-a şi investit masiv, rămâne de văzut care va fi soarta fabricii de bere.

Dacă mai luăm în calcul şi că Eusebiu Guţu se pricepe binişor la comerţul (achiziţia) de cereale, adică fix materia primă folosită la fabricarea berii, nu m-ar mira să auzim de o renaştere a brandului, însă în actualul context economic este foarte puţin probabil.

Acum un an, lichidatorul judiciar organiza licitaţia publică de vânzare nu a fabricii de bere, ci a unui complex imobiliar. Practic se scoteau la mezat 114.000 mp de teren, clădiri şi utilităţi construite pentru procesul de fabricare a berii.

Mai erau scoase la licitaţie activul din Cartierul Gherăieşti, precum şi cel din Buhuşi. În iulie 2012, lichidatorul evaluase toată afacerea vreo 6 milioane de euro, fără TVA.

Fabrica de bere are un istoric de aproape 120 de ani. Despre asta dar şi despre privatizarea de poveste făcută cu turcii a scris Done de la Economic, anul trecut.