Oficial, în cele 14 colegii se duc lupte grele. Neoficial, unele sunt blaturi ordinare sau atât de disproporționate încât par blaturi. Oficial lupta se duce între 4 -5 competitori. Neoficial, bătălia se duce în 2, maximum 3. Iar ca partide contează doar USL, ARD și PPDD. Restul sunt povești.

Camera Deputaţilor

În Colegiul 1 e caftul cel mai ciudat. Deși notorietatea cea mai mare o au candidații PP-DD (Angela Bogea) și PER (Cristi Manolache), cele mai mari șanse le au candidații USL (Nicu Marcu) și ARD (Mircea Sprianiu).

În Colegiul 2 trei pesediști (Cristi Bunea, Cosmin Necula și Vasile Cautiș) se bat să-l detroneze pe Adrian Popescu. N-am înțeles strategia ăstora, însă dacă deputatul pedelist mai iese odată parlamentar e un fel de Bruce Willis al politicii băcăuane. N-am înțeles dacă Bunea și Cautiș îl ajută sau îl încurcă pe Necula.

În 3, sunt artificiile cele mai mari. Gabriel Berca (ARD) zice că are prima șansă. Îl ajută notorietatea, cv-ul și vreo 3 primari. Îl omoară sigla. Lucian Ciubotaru (USL) e bine pregătit în luptele gherila, și are și scutul USL. Marea necunoscută rămâne povestitorul de la PP-DD, Florin Condurățeanu. Nu știu cât de mult prind la pensionarii din Blăgești sau telenovelistele din nordul Bacăului poveștile cu plante medicinale sau pupăturile vedetei OTV.

În Colegiul 4 îmi pute a blat sau noncombat. Lucian Șova USL pare să defileze. Colegiul este format din comune care au primari din USL. Doar la Sărata e primăriţă ARD. Eugen Ochenatu (ARD) face figuraţie şi nici atât. Irina Ungureanu (PPDD) nu cred că va sări peste procentele partidului, deşi dacă ar face asta, iar Şova s-ar împiedica, ar putea ajunge parlamentar de pe locul doi.

Colegiul 5 este primul în care ierarhiile clasice ar putea fi răsturnate. USL-ul are toate şansele să  sufere cea mai usturătoare înfrângere.  Viorica Marcu pare strivită între Mihai Banu (ARD) şi Ioan Melinte (PPDD).

În Colegiul 6 bătălia se dă între Valerian Vreme (ARD) – deputat în funcţie şi prieten cu primarul UNPR şi Constantin Avram (USL) – candidatul formaţiunii pe val.

În 7 ARD pare să nu existe. Aici candidaul USL, Ionel Palăr are avantajul candidaturii sub sigla USL şi dezavantajul că joacă în deplasare. Cel care pare a fi preferatul găzarilor este Miron Smarandache (PPDD). El are avantajul că e cunoscut în zonă şi are petroliştii de partea sa. Dezavantajul e dat de sigla sub care candidează. Sunt curios pentru cine vor lucra structurile de partid ale primarilor.

În Colegiul 8 miroase a blat de vreo 4 ani. Surse din zonă spun că Iulian Iancu şi-a rezolvat deja 75% din problemă. Se spune că înclusiv primarii ARD au căzut la pace cu prinţul gazului metan.

Colegiul 9 e haşurat.  Viorel Hrebenciuc (USL)

Colegiul 10, cu puţin efort şi cu ceva înţelegere de la Sascut s-a închis tot pentru USL. Votul rămâne o formalitate. Gabriel Vlase (USL).

SENAT

În Colegiul 1Dragoş Luchian (USL) luptă să se lipească de imaginea primarului Stavarache singura variantă ca să obțină peste 50%. Sigla USL nu-l ajută foarte tare și nici cei 3 deputați USL, care par mai mult să-l încurce. Singurul capabil să-l lase acasă pe viceprimar este pedelistul Constantin Drăgănuţă (ARD). Comportamentul electoratului urban (absenteism, simpatizanți ai dreptei), candidații la deputăție dar și o structură de partid mai determinată par a fi avantajele lui Drăgănuță. Determinante în acest război vor fi implicarea lui Stavarache și vremea de pe 9 decembrie.

În Colegiul 2, Vasile Nistor (USL) are toate șansele să stea acasă, neavând nicio perspectivă să câștige colegiul cu peste 50%. În aceste condiții, Ion Marian (ARD) și Vasile Ilie (PP-DD) duc o bătălie surdă. Dacă PPDD obține în județul Bacău peste 16-17, Ilie va fi senator.

Colegiul 3 – Dan Tătaru (USL) și atât. Vor avea grijă Viorel Hrebenciuc și Gabriel Vlase.

Colegiul 4 pare a fi bătălia în oglidă din Colegiul 1. Și rezultatul va fi tot în oglindă. Damian Drăghici (PSD) și Sorin Umbrărescu (ARD) sunt singurii care contează.