N-am găsit alt titlu, dar e purul adevăr.

În timp ce ministrul Învățământului dă publicității clasamente cu județele în funcție de câte bude n-au școlile românești, iar autoritățile băcăuane se fălesc cu nu-ș ce loc, de parcă ar fi ceva de laudă în căcăstorile din curtea școlilor, s-au găsit unii care să ne treacă în lumea civilizată pe banii lor.

Este vorba despre Fundația Terre des hommes care finanțează investiții în beneficiul copiilor, in 37 de comunități din județul Bacău.

,,Suport pentru infrastructura socială, de sănătate și educație în județul Bacău” se numește proiectul care va avea 5 categorii de investiții: ,,Locuri de joacă”, ,,Terenuri multisport”, ,,Echipamente/ Dotări”, ,,Grupuri sanitare”, ,,Reabilitări clădiri și centrale termice”.

Responsabilă de cum se vor desfășura lucrările este Mara Matei. Am invitat-o în emisiunea Ora Bacăului de la TeleMoldova pentru a afla și alte amănunte. Așa am descoperit, printre altele, că o budă n-are cum să coste cât un apartament în centrul Bucureștiului, ci mult mai puțin.

Scopul proiectului este sprijinirea serviciilor sociale, de sănătate și educație prin implementarea de investiții în infrastructura din 37 de localități (comune și orașe) din județul Bacău, atât în construcții, cât și în dotări cu un impact semnificativ asupra calității vieții copiilor.
În prezent, proiectul este la începutul celei de-a doua etape de derulare a investițiilor în infrastructură ce vor fi realizate în beneficiul copiilor din de 37 de localități din județul Bacău (comune și orașe) implicate în proiect.

În prima etapă a proiectului, au fost evaluate nevoile de investiții în infrastructură, în beneficiul copiilor, în fiecare dintre comunitățile cărora li se adresează proiectul. Acest proces a presupus realizarea, în perioada iulie – decembrie 2017, a unor serii de întâlniri cu autoritățile locale, grupuri de copii, profesori și părinți, precum și cu alți actori din fiecare dintre cele 37 de comunitate (ONG-uri, preoți, cetățeni etc). La finalul întâlnirilor a fost organizată o nouă întâlnire cu reprezentanții comunităților locale împreună cu care au fost decise investițiile cele mai relevante pentru comunitățile lor.

Decizia finală a fost luată în acord cu nevoile și așteptările copiilor și în funcție de nevoile comune evidențiate în urma întâlnirilor avute cu grupurile menționate mai sus. Din cele 37 de comunități au reieșit 58 de investiții ce urmează să fie realizate până în toamna anului 2019.
Proiectul este finanțat de către Fundația Botnar, din Elveția.

Despre Terre des hommes
Înființată în 1960 în Elveția și activă în peste 35 țări ale lumii, Fundația Terre des hommes a avut o prezență neîntreruptă în România începând din anul 1992, contribuind la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului, reforma asistenței sociale și facilitarea participării copiilor la dezvoltarea propriei comunități.
Misiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor imediat copiilor exploatați sau în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare.