Zilele trecute am primit un comunicat de presă de la organizația județeană Bacău a PSD. Acolo ni se spune că niciun pesedist de vază din județ nu va pleca la alt partid pe motiv că acum le este lor mai bine decât oricând.

E treaba lor ce fac, însă cifrele zic oleacă altceva.

Într-un clasament al subvențiilor primite de administrațiile locale de la bugetul de stat în ultimii 5 ani raportate pe cap de locuitor, Bacăul este pe ultimul loc în Regiunea de N-E și pe 34 la nivel național, cu 1258 lei.

De exemplu, în baronatul Vrancea „ajutorul” pe cap de locuitor este aproape dublu față de Bacău. Până și „rebelii” de la Iași au obținut cu vreo 30% mai mult. Oricum Iașul este cel mai subvenționat județ după București.

În județul jupânului cu mustață s-au încasat cu 40% mai mult și urmează o autostradă.

Suma totală încasată în cei 5 ani este de 942,6 milioane de lei. Și la acest indicator stăm extrem de prost, de exemplu ne depășește județul Neamț.

Dacă luăm în calcul doar anul trecut, județul Bacău este penultimul din N-E.

Adică, pesediștii ăia mari ajută alți pesediști mai mititei, pe niște criterii pe care nu ni le explică nimeni, cert este că ai noștri au picat puțin de fraieri. Și asta nu de ieri de azi, ci de cel puțin 5 ani încoace.

În ultimii cinci ani, totalul subvențiilor primite de administrațiile locale este echivalent cu 12% din veniturile totale ale acestora în perioada 2013 – 2017.

În condițiile în care majoritatea administrațiilor alocă mai puțin de 25% din venituri  bugetelor de investiții, e clar că 12% din venituri e un procent foarte important în economia bugetelor locale. Partea proastă e faptul că, spre deosebire de cotele defalcate din impozitul pe venit și cele din TVA, subvențiile nu se alocă după un criteriu foarte clar stabilit, de multe ori intervenind relațiile de partid.

sursa datelor: http://www.analizeeconomice.ro/