E incredibil cât de disperaţi sunt uslaşii. Copreşedinţii USL Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin au semnat un document de colaborare cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi alte organizaţii sindicale şi ale societăţii civile care prevede desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA, CNSAS. Colonelul Mircea Dogaru, liderul SCMD, a confirmat tărăşenia şi chiar a susţinut că desfiinţarea DNA este ideea lui. Din punctul meu de vedere, fie şi simpla punerea în discuţie a desfiinţării acestor instituţii echivalează cu semnarea ieşirii USL din UE. Mai era puţin şi ieşeam toată România. Faptul că liderii celor trei partide şi-au pus semnătura, fie şi sub rezerva discuţiilor ulterioare, pe un document care cuprinde tâmpeniile de acolo e grav pentru noi şi descalificant pentru ei.

Toată lumea (CTP, Cristoiu etc)  îi caută circumstanţe atenuante lui Ponta. Că n-a ştiut, că a fost un tertip politic de genul „te faci frate cu dracul”, că aşa ceva oricum nu se poate, că nu mai ştiu ce. Oamenii ăştia refuză să creadă, îşi impun să nu creadă că liderii USL au făcut o asemenea tâmpenie. Pentru binele poporului lor, fac eforturi evidente să-i disculpe în faţa lumii civilizate pe cei trei pămpălăi.

Ponta, cel puţin, e monumental. Cu propria semnătură pe document, pe care nici măcar nu o neagă, susţine că e o „manipulare de-a lui Băsescu”. Ştiam că e mincinos, dar nu credeam că îi desconsideră chiar aşa de mult pe români. Sau minte din disperarea ultimei şanse? Zic asta pentru că documentul incriminat n-a ajuns în dezbatere de capul lui. Ori l-a dat colonelul Dogaru, ori l-au dat chiar useliştii.

Ultima variantă e cea mai plauzibilă, ceea ce mă face să cred că până şi „greii” din USL s-au săturat de el. Viitorul lui Ponta, şi nu numai, atârnă de un fir de aţă, atârnă de prezenţa la referendum a românilor, ăia pe care el îi desconsideră grav.