patriarhS-a cam terminat cu dezbaterea pe tema predării religiei în școli. Sigur că o discuție sănătoasă și logică este oricând binevenită. Doamne ferește de societatea blocată în cutume și închisă dialogului!

Însă, la această dată, tema este aproape anulată. Procedura depunerii cererilor pentru participarea la ora de religie nu a făcut altceva decât să așeze la locul lor o grămadă de lucruri. Astfel, activiștii ”anti-ora de religie” au fost nevoiți să coboare sonorul. 5% nu le permite să mai fie isterici.

Rămân, totuși, de actualitate unele dintre temele lansate de ei. Iar o societate modernă, democratică și civilizată nu trebuie să permită anularea dezbaterilor, tocmai pentru a-și demonstra ”adevărul lor”.

Eu, însă, am o altă problemă. N-am înțeles conservatorismul extrem de care a dat dovadă Biserica Ortodoxă, susținând ”obligativitatea orelor de religie”.

Părerea mea este că BOR n-a avut încredere în ”popor”. S-a temut că este slabă din punct de vedere al încrederii pe care i-o acordă creștinii ortodocși. I-a fost teamă de proprii credincioși, de adevăr până la urmă.

Acum, preasfințiile lor ar trebui să iasă public și, preasmeriți, să-și ceară iertare pentru neîncrederea pe care ne-au arătat-o.

Eu, ca un creștin ortodox și tată responsabil ce sunt, aștept să primesc scuze din partea BOR pentru crunta neîncredere arătată mie și familiei mele.

Că s-au îndoit de mine nu-i mare brânză. Însă, nu cumva s-au îndoit de lucrarea Bisericii și a lui Dumnezeu Însuși? Nu vreau să fiu nici ironic, nici patetic, ci exact așa gândesc.

După ce s-a încheiat procedura depunerii cererilor, aproape 94% dintre părinții elevilor băcăuani au optat ”pentru”.

Conform datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, 75.550 de elevi vor participa în continuare la ora de religie. 60.232 sunt pentru religia ortodoxă, 13.943 fiind pentru cea romano-catolică şi sub o mie pentru restul cultelor.

O analiză completă ”pe județe” găsiți aici.