rajIonel Turcea se crede singurul deștept, din nou.

Astăzi, în premieră absolută pentru Buhuși, se va organiza o așa-zisă dezbatere publică, un simulacru de acțiune democratică.

Am vrut să argumentez, însă cititorii acestui blog știu ce e aia ”dezbatere publică reală”. Deci, ar fi fost inutil. Cum inutil ar fi fost și pentru cei 3-4 proști care mai intră pe aici, că ei oricum nu înțeleg.

Totuși, am să fac un minim efort pentru ca textul să aibă ”rotunjime”.

Cine-ți vine la o dezbatere publică organizată într-o zi de marți (zi lucrătoare), la amiază? Oamenii activi, direct interesați de bunul mers al ”cetății”, sunt la treabă (profesori, medici, ingineri, economiști, contabili, croitori, constructori, covrigari, crâșmari, patroni, agricultori etc).

Dezbaterea este organizată în sala de ședințe a Primăriei. Ce relevanță are o discuție cu 20 de oameni, atât cât încap acolo, aduși să dea bine la poză?

O dezbatere în Consiliul Local ar avea o relevanță net superioară, deși acolo 50% dintre membri simulează interesul față de comunitate, iar 25% nici măcar nu-l mai simulează. Dar, măcar te poți prevala că este respectat principiul reprezentativității.

Însă, argumentul cel mai solid că nu se dorește nicio dezbatere reală este chiar tema dezbaterii. Ce dezbatere e aia fără temă reală, în orb?

Cine are curajul să zică ”nu facem străzile”.

Cu un an înainte de campania electorală, Turcea e în căutare de ”inamici ai poporului, care frânează dezvoltarea orașului”. El știe, din experiență, că electorul e ușor de păcălit, tocmai din lipsa de educație civică și informație reală.

Dacă un singur om va ridica vocea împotriva ”împrumutului”, deci a dezvoltării orașului, a asfaltării străzilor, a venirii investitorilor, a măririi veniturilor, acesta va fi arătat cu degetul drept ”inamicul buhușeanului”, iar Turcea va fi un fel de Sandokan, salvatorul orașului.

În realitate el este Raj Kapoor din Articolul 420.

Conform invitației, se va dezbate un împrumut de 14.000.000 de lei.

Ce urmează să se facă de banii ăștia, clar, cu proiecte, SF-uri, priorități, date de începere și finalizare etc.?

Care sunt condițiile tehnice de realizare a împrumutului (grad de îndatorare a orașului, proiecte în derulare, previziuni bugetare, oferte bancare, garanții, gajuri, dobânzi, condiții, perioada etc.)?

Și, ca să ne înțelegem, Turcea nu era obligat de lege să organizeze acestă așa-zisă dezbatere publică.

Dacă cineva crede că el este dispus să facă adversarilor politici cadouri precum o discuție publică, reală, în care riscă să fie ”tăvălit”, a pierdut deja alegerile din 2016. 🙂