kalmuski1-655x360Deși nu-l cunosc personal, scriitorul Doru Kalmuski începe să-mi placă. Nu neapărat ca autor de texte, ci ca profil de cetățean.

Am aflat din Deșteptarea că publicistul este decis să protesteze într-un mod pe cât de inedit, pe atât de violent, împotriva imposturii și a escrocilor:

”Subsemnatul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru fondator al Filialei Bacau a U.S., cosemnatar al primului numar al ziarului Desteptarea, solicit sprijinul cotidianului in vederea obtinerii autorizatiei de lansare prin incinerare, in fata primei biblioteci publice din orasul Bacau, a ultimului meu volum “Conspiratia iudaica”.

Aceasta intentie se constituie într-un protest la adresa transformarii de catre justitie, a cartii în obiect de troc penal. Echivalarea în perioade de clementa judiciara în schimbul prezentarii unor asa zise lucrari stiintifice discrediteaza deopotriva cercetarea stiintifica, fenomenul literar cât si rostul justitiei însesi.”

Eu spun că este un demers profund, în niciun caz doar un protest radical. Incendierea cărții e un simbol extrem de puternic.

Este pe gustul meu și al multora dintre cunoștințele mele, care-i vor fi alături, cu siguranță.

Deci, luni, 27 aprilie, la ora 18.00, în fața clădirii unde a funcționat prima bibliotecă din Bacău (vizavi de Hotelul Decebal) avem ”lansare de carte prin incendiere”.

Era să uit să răspund întrebării induse din titlu.

Devin fan Doru Kalmuski dacă inventează un protest ”deștept” și împotriva imposturii și autosuficienței din interiorul filialei, pe care a girat-o încă de la fondare, a Uniunii Scriitorilor. N-am nici cea mai mică îndoială că poate. Nu știu dacă a ajuns la gradul de iritare declanșator.