nota-de-plata-1De la 1 martie, comercianții sunt obligați să afișeze, lângă casele de marcat, un anunț prin care să-i atenționeze pe clienți că, în cazul în care nu primesc bon fiscal, au dreptul să beneficieze de produsul cumpărat fără să-l plătească.

Modelul și conținutul anunțului au fost aprobate prin Ordinul MFP nr. 159/2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131 din 20 februarie 2015.

La crâșmă, club, discotecă sau cum s-o mai fi chemând stabilimentele bahice, anunțul va fi oferit în meniu.

Operatorii economici care desfășoară activități comerciale în unități de tip restaurant, bar, discoteca, club și altele asemenea asigura informarea clienților și prin tipărirea anunțului de atenționare pe prima pagina a meniurilor pe care le pun la dispoziția acestora ori prin alte mijloace, astfel încât la fiecare masa destinată clienților aceștia să aibă permanent posibilitatea de a citi anunțul de atenționare.

 Anunțul trebuie să conțină, obligatoriu, următoarele mesaje:

– dacă nu primiți bon fiscal, aveți obligația să-l solicitați.

– în cazul unui refuz, aveți dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia

Anunțul cuprinde și numărul de telefon Telverde 0800.800.085 al Ministerului Finanțelor, pe care consumatorii îl pot apela gratuit pentru a semnala situațiile în care magazinele nu emit bonuri fiscale.

Comercianții care nu vor afișa anunțul de atenționare a clienților vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.