Fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei vrea la SIF Moldova, în Consiliul de Administraţie, adică la butoane. Butoane care controlează active de peste un miliard de lei. Interesant este că de la aceste butoane se poate juca la orice oră cu vreo 20 de milioane de euro (SIF Moldova deţine rezerve de cash cifrate la 90 milioane de lei, zice Wall-Street.ro).

Absolut interesant este cu cine ar putea fi coleg Andrei (pentru cine îşi aminteşte poziţionarea acestor nume în Bacăul lui 1989). Să spunem că în CA al SIF Moldova vor intra, aproape sigur, actualul preşedinte – Costel Ceocea dar şi vicepreşedintele Liviu Claudiu Doroş.

Mai vor acolo: Horia Ciorcilă, directorul Băncii Transilvania, Radu Hanga, şeful fondurilor de investiţii BT, Valentin Ionescu, fostul director general al BVB, fondatorul Diverta – Radu Octavian, fostul şef al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor – Mircea Oancea, fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu, dar şi brokerii Mihai Chişu (Swiss Capital) sau Florin Cazan (Raiffeisen Capital&Investment). Şi lista rămâne deschisă. Până la alegeri mai sunt 3 săptămâni, acestea fiind programate în 4-5 aprilie.

În acest context ar părea să aibă o relevanţă deosebită faptul că Hrebenciuc jr. nu are nicio experienţă în domeniul pieţelor de capital. Andrei este asistent universitar în cadrul ASE Bucureşti. El este doctor în economie şi a obţinut, acum 3 ani, premiul pentru debut editorial cu volumul „Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice”. Când şi-a lansat această carte în Bacău l-am avut invitat în emisiunea “Pe cord deschis”. E un tip absolut OK, însă nu-l cred pregătit să plonjeze între rechinii din domeniu, doar dacă rechinii sunt de-ai casei.

Lupta pentru un loc în noul consiliu de administraţie se anunţă extrem de dură, având în vedere că acestea vor fi primele alegeri după ce pragul deţinerilor a urcat de la 1% la 5%.

Eu pariez pe Andrei, fiul lui Viorel.