bani partideFinanțarea campaniilor electorale și, implicit,  a partidelor de la bugetul de stat va relaxa relația corupători-corupți.

Adică, politicienii vor afla că se poate și fără să cerșească, șantajeze, negocieze cu patronii dispuși la flic-flacuri financiare de dragul unor viitoare contracte cu statul, a unor perioade de protecție a bisnisului propriu sau alte avantaje la limita legii și dincolo de ea.

Nu-mi dau seama dacă va scădea sau crește procentul standard de 10%, dar măcar nu se va mai negocia cu pistolul la tâmplă. El va sta sub masa, dar toată lumea va ști că-i acolo.

Cel mai probabil legăturile dintre corupători și corupți se vor rafina, vor evolua sub diverse forme.

Ca o primă consecință, va scădea importanța ”afacerilor de partid”, care condiționau prețurile practicate în campanii de comenzile ferme pentru următorii 2-4 ani, ”omorându-și” concurența fără proptele politice.

O altă consecință ar putea fi creșterea forței ”organelor media”. În penuria de afișe, găleți și brichete, care va urma, ”prietenia” cu un organ de ăsta ar putea face diferența.

Facturile se emit și se plătesc anticipat sau ulterior (dacă prezintă garanție morală 🙂 ). Astfel, se salvează bugetul legal de campanie.

Am uitat de o caracteristică esențială comună politicienilor și oamenilor de afaceri (pardon, unora dintre ei), lăcomia. E mai mult o boală, cam ca alcoolismul sau cleptomania.

Pentru cine suferă de așa ceva există un singur medicament, pe care îl prescriu doar magistrații.

Maladia asta i-ar putea face să nu înțeleagă șansa de reabilitare pe care statul le-a oferit-o.

Practic, dacă legea în cauză va fi adoptată, echivalează cu grațierea întregii clase politice și finanțatorilor aferenți, cu o singură condiție: să se abțină de la practicile oculte spre ilegale de până acum.