Băcăuanii mai conservatori sau mai puţin informaţi vor avea oarece surprize la alegerile din 10 iunie. Pe buletinele de vot nu vor mai găsi partide şi sigle clasice: PDL, PSD, PNL, PC etc. Vor găsi în schimb PPDD, USL şi cea mai nouă găselniţă, „Alianţa pentru Bacău”. Aceasta a fost anunţată de deputatul PDL Valerian Vreme în conferinţa de presă de duminică. „Alianţa” este o înţelegere între două dintre partidele de guvernământ, PDL şi UNPR. Vreme i-a mai amintit pe rommii din nu-ş ce formaţiune şi PNŢCD, însă fără prea mare convingere. Cert este că se va merge în această formulă, unitară, în toate localităţile judeţului şi la Consiliul Judeţean. Cum va arăta sigla şi care va fi culoarea electorală încă nu s-a stabilit.

Aproape sigur în Oneşti UNPR va da candidatul, Laurenţiu Neghină iar Valerian Vreme îl va susţine din poziţia de şef de campanie. În Bacău, PDL va desemna candidatul la fotoliul de primar. Cel mai probabil va fi Florin Lazăr, inspectorul general al ISJ. La fel se va proceda şi la desemnarea candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aici lucrurile sunt destul de clare, Constantin Scripăţ, actualul prefect, are prima opţiune.

Alianţa pentru Bacău nu este formată din două partide relativ egale ca forţă, aşa cu este USL, deci teoretic n-ar trebui să apară disensiuni majore, pe principiul peştele mai mare îl va înghiţi pe cel mic. Însă, au şi UNPR-iştii pretenţiile lor şi au reuşit să creeze ceva tensiuni în zona PDL. Din câte se pare rezolvarea este lansarea unor candidaturi independente. Deşi acute situaţiile de acest gen sunt destul de puţine.

Pentru băcăuani cele mai derutante cazuri vor fi în zona USL. Uniunea a acceptat mai multe variante de lucru, diferite în funcţie de situaţia politică a fiecărei localităţii.