În Bacău funcţionează brici Alianţa DA şi nu prea există USL (decât la nivel declarativ). Lucian Şova şi, implicit, Dragoş Benea au fost învinşi, săptămâna trecuta, de Alianţa DA. Despre cum s-a întâmplat ca Şova să-şi piardă funcţia de preşedinte a Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a scris toată presa şi blogosfera de profil, însă doar în baza declaraţiilor mazilitului. Despre cum s-a ajuns aici, mai puţin.

Să zicem că Şova a anunţat înainte despre intenţia de a-şi pune mandatul pe masă. Atunci rezultă, destul de clar, că PDL (cu cele două reprezentante în CA ale DSP, subordonatele Mihaelei Popescu) s-a înţeles cu PNL (Mihai Ichim este consilier judeţean din partea PNL).

Să zicem că Şova a luat pe loc decizia de a-şi risca mandatul. Atunci funcţionarea Alianţei DA nici nu mai poate fi pusă la îndoială. A mers ca unsă, din reflex, ca o lecţie bine învăţată. Nici măcar n-au existat ezitări sau consultări telefonice.

Varianta cu „a fost o simplă întâmplare” nu stă în picioare din simplul motiv că „simpatia” dintre directoarea Popescu şi doctorul Ichim e de notorietate, iar cele două subordonate ale directoarei nu riscau să stârnească furia acesteia de dragul liberalului.

Episodul debarcării lui Şova din funcţia de preşedinte a Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău este doar un episod din ceea ce s-a întâmplat în ultimele 10 zile în zonele de influenţă ale PDL, PNL, PSD. Aş putea exemplifica doar cu întâlnirea din 1 decembrie dintre Stavarache şi Berca în biroul prefectului continuând cu atacurile asupra preşedintelui pesedist al CJ în presa aflată în zona de influenţă liberală. Mai sunt şi altele, dar pe rând că delicatesele se mănâncă folosind linguriţa nu polonicul.