pcMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin a fost într-o vizită de lucru în Bacău, ieri. Mai pe seară a făcut şi ceva politică. Tot mai pe seară am să scriu şi eu despre capitolul ăsta. Însă, este absolut interesant cu cine s-a întâlnit ministrul în vizita de lucru. Cu boşii de la Agricola Internaţional dar şi cu parlamentarii pesedişti Viorel Hrebenciuc, Dan Tătaru, Lucian Şova.

Să fiu foarte sincer n-am ştiut că au pasiuni din astea agrariene. Nu l-am crezut pe cuvânt pe Constantin (din simplul motiv că-i politician), care a argumentat prezenţa acestora la discuţiile de la sediul Agricola prin funcţiile pe care le ocupă în Parlament.

M-am informat şi am aflat, evident pe surse, că, de exemplu, Hrebenciuc are o pasiune bolnăvicioasă pentru sectorul care dă ţării păpica. E chiar foarte implicat, iar în ultima perioadă nici măcar nu se mai fereşte să-şi afişeze public pasiunea. Cică s-a apucat să cumpere terenuri şi livezi (zice-se că mai mult prin Vrancea). Despre asta a scris, încă de ieri, Cristina.

Era să uit, a participat inclusiv fostul deputat şi fostul preşedinte de la Agricola Gheorghe Antochi. Oficial nu mai este implicat în activitatea grupului de firme la care deţine pachete semnificative de acţiuni. Ieri s-a cam demonstrat contrariul.

Discuţiile de la Agricola au fost “grele”, întreg programul ministrului s-a dat peste cap. El a întârziat cel puţin două ore la întâlnirea cu liderii PC din Moldova.

Oficial, Constantin a glăsuit:

“Am discutat cu cei de la Agricola Internaţional să găsim cele mai bune politici fiscale pentru a ajuta acest sector. Cei de la Agricola lucrează în sistem integrat şi cunosc destul de bine care sunt problemele.”

“Din a doua jumătate a acestui an intenționăm să aplicăm TVA redusă pentru pâine. Este un proiect pilot și în funcție de ce rezultate vom avea ne gândim să îl aplicăm de la 1 ianuarie 2014 și la celelalte produse de bază.”

Neoficial

Afectaţi direct de profesionalismul ministrului, acţionarii de la Agricola l-au adus pe Constantin să-i arate, la faţa locului, cum stă treaba. Că agricultura reală nu e aia pe care o face Voiculescu sau care se vede la TVR. Dacă ăla micu’ a priceput ceva vom vedea în perioada următoare.