8900 este numărul băcăuanilor care au semnat pe listele lui Drăguşanu

Listele au fost depuse ieri, la registratura primăriei. Iniţiatorul, Vasile Drăguşanu, fostul director de la CET şi unul dintre liderii PDL, a iniţiat o campanie de strangere de semnături pentru susţinerea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local, prin care ar urma să se acorde subvenţii şi pentru băcăuanii cu centrală termică sau alte surse de căldură, nu doar pentru cei branşaţi la CET. Iniţiativa este o premieră, pedelistul recurgând la această formă din cauza numărului mic de consilieri locali care să susţină proiectul în CL. Romeo Stavarache deţine aici o majoritate confortabilă, formată din aleşii PNL şi PSD. In 2010, el a trecut o hotărâre prin care se subvenţionează şi cu 100% din costuri intreţinerea pentru băcăuanii branşaţi la CET.

3000 este numărul de familii care au beneficiat anul trecut de subvenţionarea căldurii de la CET

Hotărârea dată de Stavarache este considerată de PDL drept mită electorală. Drăguşanu susţine că iniţiativa sa vine să corecteze nedreptatea făcută la 70% din populaţia oraşului, care dispune de surse independente de încălzire.

Scenarii (plecând de la axiomele: 8900 este mai mare decât 3000 şi 30% este mai mic decât 70%)

1. Stavarache respinge initiativa Drăguşanu-PDL. Îşi va anula un avantaj electoral câştigat prin manevra de anul trecut. El riscă să îşi pună în cap cel puţin numărul echivalent de votanţi câţi a câştigat prin acordarea subvenţiei în 2010.

2. Trece initiativa Drăguşanu-PDL în încercarea de a anula dezavantajul electoral. Aici apar, din nou, două variante.

a) PDL reuşeşte să menţină în memoria colectivă că ei sunt cei care au iniţiat hotărârea şi atunci Stavarache ar putea avea o problemă.

sau

b) Stavarache ambalează frumos subvenţiile şi face uitată sursa.

Cel mai bun exemplu este ce s-a ales de iniţiativa consilierului PSD George Bogatu, cea cu tichetele pentru pensionari. Deşi ideea a fost 100% a sa (sau a PSD), maşina propagandistică a primarului a anulat orice “amintire” în acest sens. Astăzi nimeni nu mai ştie că Bogatu a fost cel care a iniţiat hotărârea. Stavarache dă tichetele, iar banii vin de undeva din aer nu de la bugetul local, adică tot de la noi. Oricum, ei sunt colegi în USL, aşa că nu se mai pune. Dar dacă PSD nu ar fi fost coleg de USL cu PNL?