DROGURITraficații de droguri băcăuani încep să acționeze ca-n filme. Când sunt prinși în flagrant demarează în trobă, încearcă să scape folosind forța. Bine că încă n-au pistoale.

Am primit de la Poliția Bacău un comunicat, pe care-l public integral, inclusiv filmarea, cu niște evenimente petrecute ieri și despre care am fost întrebat astăzi de un prieten, care a asistat la una din rețineri și era curios ce se întâmplase. Atunci n-am știut ce să-i zic. Acum va citi aici 🙂

Zece persoane au fost reţinute pentru comiterea de infracţiuni din sfera crimei organizate, în urma unei prinderi în flagrant delict ţi a 18 percheziţii desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Bacău.

La data de 28 iulie a.c., poliţiţtii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au prins în flagrant doi bărbaţi, de 25, respectiv 31 de ani, ambii din Bacău, în timp ce ridicau de la o societate de coletărie un pachet. Cei doi erau bănuiţi de desfăţurarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a produce efecte psihoactive ţi trafic de droguri.

În urma acţiunii de prindere în flagrant, unul dintre ei, în scopul de a-şi asigura scăparea, aflându-se la volanul unui autoturism, a încercat să fugă, degradând 2 autovehiculele ale organelor de urmărire penală, motiv pentru care s-a fost folosit armamentul din dotare, fiind trase 2 focuri de armă în plan vertical, conform procedurilor legale.

În urma verificărilor, oamenii legii au descoperit în colet 100, 87 de grame de Alfa – PVP – drog de risc (menţionat în tabelul –anexă nr. III din Legea 143/2000) şi ethylone, substanţă ce face parte din clasa  de amfetamine cu proprietăţi stimulente.

Ulterior, au fost efectuate 18 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri ce ar fi fost folosite la săvârţirea de infracţiuni (6 laptop-uri şi tablete, 9 telefoane mobile, 13 cartele telefonice şi stick-uri de memorie, 2 râşniţe pentru mărunţit substanţe vegetale, 1 cântar electronic, 3.445 de euro, 290 de lire sterline, 150 USD şi 7.553 de lei). Totodată, au fost puse în executare 15 mandate de aducere, emise de D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău.

Din cercetări s-a stabilit că 14 bărbaţi din Bacău ar fi iniţiat ţi constituit două grupări infracţionale organizate. Prima grupare era specializată în desfăşurarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a produce efecte psihoactive (procurarea din ţară sau import din China de astfel de produse, ridicarea lor de la societăţile de curierat, depozitarea, producerea, porţionarea şi ambalarea acestora, precum şi comercializarea, către diverşi consumatori de pe raza municipiului  Bacău).

A doua grupare era specializată în a procura şi distribui către diverşi consumatori, droguri şi produse cu efecte psihoactive, ocupându-se ţi de activităţi de trafic de persoane, (membrii grupului ar fi racolat mai multe tinere, pe care le-ar fi exploatat, prin obligarea la practicarea prostituţiei), precum ţi de activităţi de cămătărie, în perioada martie – iulie a.c..

Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a10 persoane cu vârste între 25 ţi 42 de ani, iar pentru alte 4 persoane s-a dispus cercetarea în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire de grup infracţional  organizat  specializat  (faptă prevăzută de  art. 367 din Codul Penal),  trafic internaţional de droguri (prevăzută de art. 3 din Legea 143/2000), comercializarea ilegală de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (prevăzută de art. 16 din Legea 194/2011), camătă (faptă prevăzută de art. 351 Cod Penal), trafic de persoane (art. 210 din Cod Penal) şi infracţiunea de ultraj (faptă prevăzută de art. 257 Cod Penal). Cei în cază urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bacău, cu propunere de arestare preventivă.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La activităţi au participat ţi poliţiţti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Galaţi, Suceava, Neamţ, precum ţi jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău.