S-a făcut ceva vâlvă pe împărţirea banilor de la bugetul municipiului Bacău pe legea 350. Articole destul de slab documentate, bazate de singura declaraţie dată de consilierul PDL Doru Munteanu. Mulţi l-au blamat pe motiv că-i pedelist. Am zis că are omul ceva dreptate, că nu s-ar băga aiurea. Am luat „Ghidul solicitantului” de pe site-ul Primăriei l-am citit, am comparat şi mi-a ieşit că domnii de la Comisia de sport sunt buni de plată vreo două milioane de euro, dacă banii pleacă din Trezorerie spre unele dintre ong-urile aplicante. Practic peneliştii băcăuani au încălcat „prevederile legale” aprobate tot de ei. Tipic pentru nişte neinstruiţi sub biciul vechilului.

Să vedem de ce zic asta: În Anexa trei, la capitolul doi, scrie că trebuie vreo 14 documente (acte). Fix al 14-lea este „certificatul de identitate sportivă pentru organizaţia care practică sportul de performanţă”. Nu l-a cerut Munteanu, nici Băsescu, nici altcineva decât Consiliul Local, prin aprobarea proiectului de Hotărâre, adică, în primul rând consilierii PNL. Am luat şi tabelul aprobat de Comisia de sport şi Consiliul Local Bacău.

Din 24 de aplicanţi, doar 10 se găsesc pe lista Agenţiei Naţionale de Sport şi Tineret ca având acest certificat. Şapte asociaţii care sunt finanţate de la bugetul local n-au pretenţii de „performanţă”, ci se adresează sportului şcolar sau de masă. Să fie sănătoşi să cheltuiască banii cu folos.

Numai că sunt alte 7 ong-uri care se laudă cu „sport de performanţă, dar încalcă cererile din Anexa 3:

  1. Asociaţia Top Sport Bacău a depus proiectul „Menţinerea în eşalonul fruntaş al Ligii Naţionale de Handbal şi un traseu european cât mai bun” – foarte clar se încadrează la „sport de performanţă”. A primit un milion de euro. Eu personal n-am auzit de vreun club de handbal din Bacău care să se cheme aşa. Am auzit de Ştiinţa. E foarte bine că municipalitatea finanţează handbalul băcăuan, mai ales că face performanţă. Nu înţeleg de ce se recurge la asemenea artificii de finanţare. Am toate motivele să cred că banii nu ajung în totalitate la Clubul respectiv. Se umblă cu prostii şi nici măcar nu se acoperă legal.
  2. Asociaţia sportivă palestra Bacău a depus proiectul „Performanţă băcăuană în luptele greco-romane”. N-are nici acesta CIS. Nu l-am pus eu să scrie „performanţă” în titlul proiectului. N-are nici sportivi legitimaţi. Habar n-am cum va justifica 120.000 de lei primiţi de la Primărie. A mai primit şi anul trecut 130.000, dar pentru „sport şi fair-play”.
  3. Asociaţia Judeţeană de judo Bacău – „afirmarea judokanilor la campionatele naţionale şi internaţionale” – 50.000 lei. N-are CIS.
  4. Asociaţia Total Volei Bacău (75.000 lei), Asociaţia PRO VOLEI – 1.700.000 lei şi Fundaţia „Pro Ştiinţa” – 1.800.000 sunt aproximativ în situaţia de la punctul 1 (Asociaţia Top Sport Bacău).
  5. Ciudată este şi situaţia proiectului „Susţinerea performanţei sportive” depus de Asociaţia Club Sport Arena, acre deşi susţine performanţa pentru 650.000 de lei n-are CIS.

Făcând un o scădere simplă ar rezulta că acoperire juridică 100% au doar proiectele mici. Grosul banilor se duce în asociaţii şi ong-uri căpuşă, altele decât cluburile sportive care performează. Din cei 10 milioane de lei alocaţi de CL pentru sportul băcăuan, mai bine de 8,5 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) ajung în asemenea grupări. Dacă mai luăm în calcul şi cine sunt persoanele care le coordonează trebuie să fii foarte bine intenţionat sau prieten cu primarul Stavarache să nu înţelegi că nu criteriile legale au stat la baza alocării banilor.

Abia aştept să văd ce va spune Curtea de Conturi în acest caz.

PETRU IDIOŢI:

1. Eu personal susţin alocarea banilor pentru sportul băcăuan. Însă, nu înţeleg de ce trebuie să ajungă în ong-uri căpuşă prima dată şi nu direct în Cluburi. Am voie să nu-i cred pe cuvânt de bune intenţii. De ce nu se merge direct, ci cu tot felul de ocolişuri şi complicaţii. Ori au o minte tare încâlcită, ori vor să fure.

2. Nu încercaţi să-mi explicaţi că au CIS-uri Cluburile finanţate prin „căpuşe”, pentru că Anexa 3 e foarte clară şi limitativă: „certificat de identitate sportivã pentru organizaţia care practică sportul de performanţă”.

3. Am folosit numele primarului în titlu pentru că nu mă poate convinge nimeni că ăia din comisia de sport au făcut de capul lor împărţirea banilor. Iar dacă banii ajung la cluburile municipalităţii pot folosi şi sintagma „îşi dă”, că doar îşi face imagine pe ei.

4. Acest material nu e nici demers jurnalistic, nici anchetă, ci o simplă constatare personală.

PS: Mâine scriu şi despre culte şi social. Stavarache a devenit brusc bunul samaritean, poate nu ultimul, dar cu siguranţă cel mai mare. Mai mare ca Sechelariu.