Istorie de baltă cu viceprimarul Bacăului

Până astăzi n-am știut că sunt contemporan cu Centenarul și, deci, n-am avut cum să fiu mândru de asta.  Vedeți că am scris cu literă mare că m-am gândit că o fi ceva sau cineva important.
Am aflat ieri de la viceprimarul municipiului Bacău Dragoș Daniel Ștefan care i-a îndemnat și pe elevi să fie mândri de asta.

Tot de la viceprimarul Bacăului am aflat că Marea Unire are „trei făuritori”. I-a „îndrumat” și pe profesori să citească despre asta.

I-a băgat în aceeași oală pe Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și pe Ferdinand și i-a ieșit Unirea de la 1918. Nu știu după ce manual o fi învățat istoria vicele, dar la mine Viteazul a intrat în Alba Iulia pe la 1600. Cuza nici n-a dat pe acolo și nici nu i-a ieșit de-o unire mare. Abia a unit Moldova cu Țara Românească, însă 259 de ani mai târziu. Abia după alți 59 de ani, timp în care românii au murit în vreo două războaie, are loc și Marea Adunare de la Alba Iulia, unde Ferdinand Întregitorul a ajuns, dar după vreo 4 ani, ocuparea Budapestei și multe eforturi diplomatice.
Nu pot să trec nici peste virgula perversă care desparte barbar subiectul de predicatul său.
În loc de concluzii:
  1. A făcut istoria cu Dăncilă direct sau cu vreo rudă de ei.
  2. Nu pricep de ce nu l-a contrazis nimeni, că a repetat inepțiile în fiecare clasă în care a fost.
  3. Norocul elevilor este că viceprimarul nu predă istoria.

2 comentarii la „Istorie de baltă cu viceprimarul Bacăului”

  1. Domnul Stefan a facut referire la trei etape ce duc catre Marea Unire si e corect.Nu vad necesara ironia si tin sa precizez ca am predat istoria si ca nu sunt ruda cu niciun membru al guvernului actual si nici nu fac parte din vreun partid politic.Drumul spre Marea Unire inseamna etape si la cele trei se pot adauga evenimentele din 1878 (Dobrogea) si 1913 (Cadrilaterul).Depinde si cui te adresezi.E prea important subiectul (centenarul Marii Uniri) si nu cred ca ar trebui tratat cu dispret, mai ales de natiunea romana.Nu stiu cat de bun a fost Stefan la obiectul istorie, dar daca a trecut clasa inseamna (totusi) ca a invatat ceva.N-am intervenit ca sa-l apar (nu am pastrat „legatura”…), dar m-am simtit vizat de supozitia potrivit careia as fi ruda cu doamna Dancila…

  2. 1. Cei trei făuritori ai Marii Uniri și-au adus contribuția, bineînțeles, fiecare la timpul său și cum a putut s-o facă, în contextul influenței potrivnice exercitate de marile puteri imperialiste.
    2. Pe domnul viceprimar al Bacăului nu l-a contrazis nimeni, de teamă, așa cum le este cultivată multor dascăli (și, nu, numai lor), de politicieni sau de fostele structuri opresive, care și-au pus amprenta asupra conștiinței oamenilor ușor de stăpânit (de exemplu, fosta securitate a statului socialist român, de care și minoritatea maghiară din România se temea). Acest fenomen, greu de lecuit, este des întâlnit în rândul angajaților de la stat. Așa cum vedem în videoclip, statul în poziția de drepți le este caracteristică, atât la propriu, cât și la figurat. Foarte trist. În mileniul III. Pentru cine și de ce au murit, unii, în decembrie 1989 ?
    3. Cât, despre elevi, aceștia sunt total nevinovați ca să priceapă paradoxurile istoriei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.