caini???Serviciul de ecarisaj al municipiului Bacău este suspendat de 3 luni. Adică, în această perioadă, nu s-a mai strâns nicio javră din oraș.

Municipiul Bacău are un ”adăpost” pentru câini de 20 de hectare, agrementat european și declarat necorespunzător de ANSVSA.

Astea-s certitudini. Le-a băgat într-un text (apărut în Imparțial de Bacău) Claudiu Banea, metrial pe care-l public mai jos.

???caini 3Incertitudinile mele sunt altele:

1. De ce tace toată lumea, inclusiv asociațiile ”iubitorilor” de câini?

2. Dacă ANSVSA a zis că adăpostul e neconform, de ce mai țin câini acolo? De ce nu-i închis?

3. Adăpostul este făcut sau nu cu bani europeni? A existat sau nu un proiect de finanțare? Despre câți bani este vorba? Nimeni n-a știut să-mi zică? Romeo Stavarache a susținut de mai multe ori asta.

caini 2IMG_20140718_1544594. Dacă adăpostul de câini este ”agrementat european”, cine l-a agrementat? Cum se cheamă instituția aia europeană?

5. Dacă vreo javră nestrânsă mă compostează prietenește pe cine înjur? Dar dacă măcar îmi sperie copilul, cui sparg botul decizional? 

 

Liber la câinii comunitari pe străzile Bacăului

Haitele de patrupede circulă nestingherite prin oraș după ce padocul construit cu bani europeni s-a dovedit a fi incompatibil cu legislația românească

Locuitorii municipiului Bacău sunt obligați, în mod oficial, să își împartă orașul cu haitele de câini comunitari. Vasile Tescaru, proaspătul primar interimar al municipiului Bacău, a recunoscut public, într-o emisiune difuzată de postul local de televiziune 1TV Bacău, că:

”Din păcate serviciul de ecarisaj din Primăria Bacău este suspendat în acest moment. Asta datorită faptului că un control al Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a considerat că actualul padoc nu respectă normele impuse de legislația în domeniu”.

Chiar dacă informația a fost adusă la cunoștința băcăuanilor de către administrația locală în această săptămână, ANSVSA a decis suspendarea activității de capturare a patrupedelor de pe străzile municipiului în urmă cu trei luni. Asta ca urmare a unui control efectual în perioada 8 – 11 aprilie 2014, control care a scos la iveală o serie de nereguli și evidențiate în mod explicit în comunicatul emis de către agenție.

”La un adăpost din Bacău, inspectorii ASNVSA au descoperit nereguli grave precum: deţinerea unui număr de peste 1.000 de câini pe un spaţiu viran neamenajat, depăşirea numărului de câini permis de lege a fi cazaţi într-o cuşcă, cuşti neconforme cu prevederile legale şi neigienizate, cazarea căţelelor cu pui împreună cu câini adulţi. La aceste nereguli s-au adăugat lipsa planului de acţiune întocmit şi asumat de consiliul local, lipsa registrelor de evidenţă a câinilor precum şi neînregistrarea tratamentelor medicale sau a folosirii substanţelor toxice”, se arată în comunicatul postat pe saitul ANSVSA București.

De altfel, concluziile trase de angajații ANSVSA sunt susținute și de imaginile surprinse în interiorul padocului și prezentate publicului băcăuan de-a lungul vremii de către diverse ONG-uri care se ocupă cu protecția animalelor. Imaginile arată un padoc în care domnește mizeria, lipsa unor spații amenajate și a igienei corespunzătoare unui asemenea adăpost.

Agreat de UE, ”mușcat” de ANSVSA

Situația creată în municipiul Bacău, la o primă explicație, pare să nu aibă vinovați. Cel puțin asta lasă de înțeles Vasile Tescaru care afirmă că padocul aflat în administrarea Primăriei Bacău este construit pe baza unui proiect finanțat din fonduri europene și a cărui standarde a fost agreat de către finanțatori.

”Acest padoc are agremente de nivel european. Are o suprafață de peste 20 de hectare, se află în partea de sud a orașului, este îngrădit iar câinii pot sta liberi în acest areal. Hrana era asigurată gratuit în urma unor contracte încheiate cu cei de la Agricola Internațional și Protan. Cei de la UE au agreat acest proiect iar noi l-am făcut bucuroși. Între timp legislația din România s-a schimbat. Se consideră că regulile folosite la acest adăpost nu mai sunt conforme cu legislația în vigoare”, a explicat Vasile Tescaru.

Motivele invocate însă de către edil nu au fost suficiente pentru a bloca decizia ANSVSA. Mai mult chiar, administrația băcăuană trebuie să reinvestescă alți bani pentru modernizarea padocului, măsură fără de care orașul Bacău riscă să devină tărâmul de vis al câinilor comunitari.

Conform datelor prezentate de Tescaru, Serviciul de Ecarisaj al Primăriei Bacău aduna în fiecare zi de pe străzile orașului între 15 și 20 de câini. Un calcul simplu arată că, în ultimile trei luni de la suspendarea acestui serviciu, au rămas liberi pe străzi minim 1.300 de câini comunitari. Aceștia circulă nestingheriți prin oraș fără a fi vaccinați iar situația nu pare a fi nici pe departe rezolvată.

”Trebuie să facem padocuri speciale care să deservească un anumit număr de câini, 4 sau 6. Sunt practic niște cuști. În acest moment am început în regie proprie să facem aceste stabilimente. Nu sunt însă suficient de multe. Abia când vom reuși să cazăm toți câinii care sunt deja în acest moment la padoc vom putea face altele suplimentare pentru a putea reîncepe activitatea de ecarisaj. Este o situație foarte complicată”, a recunoscut Vasile Tescaru.

Claudiu Banea