Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău (Agenția de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), recunoaște ca administrațiile locale au trișat în relația cu UE în ceea ce privește gropile de gunoi neconforme.

Seto susține ca inclusiv în județul Bacău fostele gropi de gunoi au fost închise mult mai târziu decât s-a raportat la Uniunea Europeană.

Gunoiul băcăuanilor a provocat multe situații explozive. Singura explicație ar fi că la mijloc sunt mulți bani.

De exemplu în municipiul Onești, societatea care ridică acum gunoiul n-ar avea licență de vreo doi ani și nici contract cu municipalitatea. Are în schimb contracte cu asociațiile de proprietari.

La Comănești va opera în continuare firma Primăriei, situația de acolo fiind rezolvată pe ultima sută de metri.

În situații controversate mai sunt și alte localități.

Seto explică aceste cazuri prin „ambiții locale exacerbate”, cărora le lipsește fundamentul economic corect. „N-au cum să scoată același preț”, spune directorul ADIS.

Toate astea, dar și despre situația actuală în care se găsesc celelalte localități din județ în privința colectării, transportului și depozitării gunoiului menajer din județ, care sunt orașele și comunele cu probleme la acest capitol, cine se ocupa de administrarea actuală a acestui serviciu și cine o va face în viitor, în emisiunea „De Bacău”, difuzată acum vreo două zile pe TV KIT: